Oplossing Mechanische Bewaring Header

Intelligent mechanisch koelen

  • Niet uitdrogen, maar mechanisch koelen
  • Peen bewaren: houd de kilo's in de kist
  • Aardappelen bewaren: minimaal gewichtsverlies
  • Ook voor het telen en bewaren van bijvoorbeeld champignons en witlof

Wat is intelligent mechanisch koelen?

Mechanisch koelen is het antwoord op de vraag naar het langer en beter bewaren van agroproducten als peen, uien, aardappelen, witlof en prei. Maar ook de kwaliteit van appels, peren en zachte fruit blijft beter behouden met een intelligente mechanische koeloplossing. De computer meet voortdurend de temperatuur, de luchtvochtigheidsgraad en de CO2 in de bewaring en stelt de koelcapaciteit en het bewaarprogramma af op de koelvraag van uw product. De bewaaromstandigheden zijn hiermee altijd optimaal voor uw product, omdat u niet meer afhankelijk bent van onvoorspelbare buitenluchtcondities. De productkwaliteit blijft behouden en door de langere bewaartijd kunt u beter inspelen op de prijsontwikkelingen in de markt.

Taco Ref Teaser NEW
“Zo zorgen we voor optimaal rendement.”
- Sander Tacken, directeur
Taco Agro

Stabiele condities door mechanisch koelen

Bij de traditionele ventilatietechniek is effectieve koeling niet altijd mogelijk, omdat u afhankelijk bent van de buitenluchtcondities. Vaak is het buiten te warm of te vochtig voor goede koeling van uw product. Ook te droge lucht heeft nadelen, want die veroorzaakt te veel uitdroging van uw product. Deze afhankelijkheid van de weergoden kan funest zijn voor uw bedrijfsvoering. Door deze onzekerheid en schommeling in bewaaromstandigheden moet u uw producten soms vroegtijdig op de markt moet brengen. Ook als de prijs niet optimaal is.

Mechanisch koelen is langer bewaren

Mechanisch koelen maakt het proces van drogen, koelen en bewaren efficiënter en minimaliseert het gewichtsverlies. Onze specialisten stemmen de techniek achter mechanisch koelen af op uw product. Het systeem stuurt bij als condities, zoals temperatuur en luchtvochtigheid, veranderen. U bent bij productbewaring niet meer afhankelijk van de buitentemperatuur. De mechanische koeling zorgt continu voor de juiste omstandigheden die de hoogwaardige kwaliteit van uw product behouden.

Gebrdezeeuw Ref Teaser2
Natures Gold Ref Afb (5)
AARDAP~2

Diverse bewaaroplossingen

Intelligent mechanisch koelen is 1 van de bewaaroplossingen van Equans voor bedrijven in de agrosector. We bieden voor elk budget een oplossing voor korte, middellange en lange bewaring. Een oplossing die aansluit op uw wensen, de productspecifieke eigenschappen, de energiecapaciteit en behoud van productkwaliteit.

Oplossing voor verbod chloorprofam

Telers die een oplossing zoeken voor het verbod op de chemische kiemremmer chloorprofam, vinden in mechanisch koelen het noodzakelijke alternatief. Niet de kiemremmer maar de stabiele bewaarcondities houden de aardappelen rustig, waardoor er minder nodig is van de vaak duurdere alternatieve kiemremmers. Daarnaast zorgt de gesloten bewaaromgeving ervoor dat de kiemremmer niet vervliegt, wat wel het geval zou zijn als u koelt met buitenlucht.

Welk product wilt u langer bewaren?

Niet alleen voor aardappelen en uien, maar ook voor akkerbouwproducten als peen, kool, witlof, champignons, prei, appels, peren en zacht fruit bouwen wij op maat gemaakte mechanische koelconcepten waarmee u uw producten langer kunt opslaan zonder kwaliteitsverlies.

Taco Ref Afb (8)

Bespaar met mechanisch koelen

Door onder andere het gebruik van natuurlijke koudemiddelen, zoals ammoniak en CO2, is met mechanisch koelen een aanzienlijke besparing op de energiekosten mogelijk. Veel agrarische bedrijven hebben al hun energieverbruik zien dalen door het gebruik van natuurlijke koudemiddelen. Deze koudemiddelen zijn milieubesparend, waardoor u eveneens bijdraagt aan duurzame productie in de agrarische keten. En dat wordt steeds belangrijker voor de afnemers van uw product.

Interessante fiscale voordelen duurzaam mechanisch koelen

Vanaf 2022 mogen er geen nieuwe koelinstallaties gebouwd worden met synthetische koudemiddelen. Onze onderzoeksafdeling doet continu intensief onderzoek naar geschikte en veilige toepassingen van natuurlijke koudemiddelen in zowel kleine als grote installaties. Het veilig toepassen van natuurlijke koudemiddelen vereist veel technische kennis en ervaring.

Door te investeren in een bewaarkoeling met natuurlijke koudemiddelen komt u in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). Wij helpen u graag om ook voor u de mogelijkheden te verkennen.

Bewaring

Verder lezen over onze intelligente bewaaroplossing voor aardappelen?

Vraag het kennisdocument aan
Condensdrogen (1)

Meer weten over gecontroleerd drogen en bewaren met condensdrogen?

Vraag het kennisdocument aan

Wilt u meer informatie?