Voedselverwerking

Voedselveilig en duurzaam werken

  • Maximale productkwaliteit
  • Continu en betrouwbaar proces
  • Maximale controle over temperatuur
  • Compleet pakket: techniek, advies en energie
  • Restwarmte benutten
  • Energie-efficiënt
Branche Voedselverwerking

Technologie die bijdraagt aan kwaliteit en opbrengst

Voedselverwerkende bedrijven hebben de ruimtekoeling meestal goed geregeld. Om de productkwaliteit, energie-efficiëntie en de opbrengst te verhogen zijn er echter veel meer technologische mogelijkheden. Denk aan warmteterugwinning, vochtregulatie en de inzet van natuurlijke koudemiddelen. Equans helpt u hierbij.

Duurzaam op alle niveaus

Nog veel bedrijven laten de kansen onbenut om restwarmte in te zetten voor andere processen, voor behoud van de productkwaliteit of voor verbetering van de hygiëne van (high care) productieruimtes. Met onze lucht(behandelings)technologie en kennis van energiestromen is het mogelijk die kansen te verzilveren. Zo kunt u restwarmte van uw koelingen inzetten om temperatuurniveaus in verschillende productieruimten gelijk te houden. Hoe constanter de temperatuur, hoe beter dat immers is voor de kwaliteit van het eindproduct.

U kunt de restwarmte ook gebruiken voor het gecontroleerd ontdooien/tempereren van ingevroren producten. Door restwarmte op te vangen en te hergebruiken of bestaande energiestromen te koppelen, gaat u energieverbruik en -verspilling tegen. Dekt dit niet uw totale warmtebehoefte, dan kunt u die duurzaam opwekken. Bijvoorbeeld met een warmtepomp. Dit leidt tot sterke vermindering van uw energieverbruik, -kosten en CO2-uitstoot.

Voedselverwerking & Warmteterugwinning

Warmteterugwinning is met name interessant voor voedselverwerkende bedrijven. Dat komt doordat zij voor hun producten en processen op hetzelfde moment zowel koeling als warmte nodig hebben. Met de oplossingen voor warmteterugwinning van EQUANS kunnen zij daar slim op inspelen.

Alles over Warmteterugwinning

Voedselverwerking & Invriestechnologie

EQUANS ontwerpt en produceert compacte (na)vriesinstallaties en verweeft daarin alle slimme technologieën. Door deze goed op elkaar af te stemmen sluit onze invriestechnologie naadloos aan op al uw eisen en wensen. En bereikt u de voor u optimale balans tussen kwaliteit, efficiëntie en energieverbruik.

Alles over Invriestechnologie

Voedselverwerking & Uitfaseren

Wij helpen voedselverwerkende bedrijven graag bij het uitfaseren van synthetische koudemiddelen. Omdat er vanaf 2022 geen nieuwe koelinstallaties gebouwd worden met synthetische koudemiddelen, bieden wij diverse geschikte en veilige toepassingen van een duurzamer alternatief: natuurlijke koudemiddelen. Hiermee stelt u niet alleen uw eigen productieproces veilig, maar kunt u ook profiteren van interessante fiscale voordelen.

Alles over Uitfaseren

Reductie vocht en condensvorming

Ook worstelen veel bedrijven in de voedselverwerkende industrie met het terugdringen van vocht en condens uit koelruimtes om de productkwaliteit te beschermen. Ventileren met buitenlucht dringt condens in (highcare) productieruimtes terug, maar dit brengt bacteriële risico’s met zich mee die de kwaliteit en hygiëne onder druk kunnen zetten. Equans heeft diverse systemen ontwikkeld die grip bieden op de vochtregulatie en condensvorming, zonder gebruik te maken van de buitenlucht. Hiermee sluit u alle hygiënerisico’s uit en optimaliseert u de productkwaliteit. 

Voorbereid op de toekomst

Sinds 2022 mogen er geen nieuwe koelinstallaties gebouwd worden met synthetische koudemiddelen met hoge GWP (Global Warming Potential). Wij bieden diverse geschikte en veilige toepassingen van een toekomstbestendig alternatief: natuurlijke koudemiddelen. Met de overstap naar natuurlijke koudemiddelen stelt u niet alleen uw eigen productieproces veilig, maar kunt u bovendien profiteren van interessante fiscale voordelen.

 

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Wij adviseren u graag.