Voedselverwerking

Voedselveilig en duurzaam werken

  • Maximale productkwaliteit
  • Continu en betrouwbaar proces
  • Maximale controle over temperatuur
  • Compleet pakket: techniek, advies en energie
  • Restwarmte benutten
  • Energie-efficiënt
Branche Voedselverwerking

Technologie die bijdraagt aan kwaliteit en opbrengst

Voedselverwerkende bedrijven hebben de ruimtekoeling meestal goed geregeld. Om de productkwaliteit, energie-efficiëntie en de opbrengst te verhogen zijn er echter veel meer technologische mogelijkheden. Denk aan warmteterugwinning, vochtregulatie en de inzet van natuurlijke koudemiddelen. EQUANS helpt u hierbij.

Duurzaam op alle niveaus

Nog veel bedrijven laten de kansen onbenut om restwarmte in te zetten voor andere processen, voor behoud van de productkwaliteit of voor verbetering van de hygiëne van (high care) productieruimtes. Met onze lucht(behandelings)technologie en kennis van energiestromen is het mogelijk die kansen te verzilveren. Zo kunt u restwarmte van uw koelingen inzetten om temperatuurniveaus in verschillende productieruimten gelijk te houden. Hoe constanter de temperatuur, hoe beter dat immers is voor de kwaliteit van het eindproduct.

U kunt de restwarmte ook gebruiken voor het gecontroleerd ontdooien/tempereren van ingevroren producten. Door restwarmte op te vangen en te hergebruiken of bestaande energiestromen te koppelen, gaat u energieverbruik en -verspilling tegen. Dekt dit niet uw totale warmtebehoefte, dan kunt u die duurzaam opwekken. Bijvoorbeeld met een warmtepomp. Dit leidt tot sterke vermindering van uw energieverbruik, -kosten en CO2-uitstoot. Lees meer >

Reductie vocht en condensvorming

Ook worstelen veel bedrijven in de voedselverwerkende industrie met het terugdringen van vocht en condens uit koelruimtes om de productkwaliteit te beschermen. Ventileren met buitenlucht dringt condens in (highcare) productieruimtes terug, maar dit brengt bacteriële risico’s met zich mee die de kwaliteit en hygiëne onder druk kunnen zetten. EQUANS heeft diverse systemen ontwikkeld die grip bieden op de vochtregulatie en condensvorming, zonder gebruik te maken van de buitenlucht. Hiermee sluit u alle hygiënerisico’s uit en optimaliseert u de productkwaliteit. 

Voorbereid op de toekomst

Vanaf 2022 mogen er geen nieuwe koelinstallaties gebouwd worden met synthetische koudemiddelen met hoge GWP (Global Warming Potential). Wij bieden diverse geschikte en veilige toepassingen van een toekomstbestendig alternatief: natuurlijke koudemiddelen. Met de overstap naar natuurlijke koudemiddelen stelt u niet alleen uw eigen productieproces veilig, maar kunt u bovendien profiteren van interessante fiscale voordelen.

 

Mogelijkheden voor financiering

Interesse in onze oplossing, maar komt een investering in duurzame technologie u op dit moment niet gelegen? Dan biedt EQUANS u de helpende hand. Naast ontwerp en realisatie kunt u bij ons ook terecht voor de volledige financiering en exploitatie. Zo kunt u toch direct profiteren van een lagere energierekening en duurzaam ondernemen. Bekijk de mogelijkheden.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Wij adviseren u graag.