Timpelsteed Ref Afb

Mechanische uienbewaring

  • Gecontroleerd drogen
  • Stabiele bewaarcondities
  • Vrijgekomen energie slim hergebruiken
  • Minder bewaarverliezen
  • Hoogwaardig product

Als ondernemer in de akkerbouw wilt u uw uien perfect drogen en bewaren. Met een uienbewaring van Equans kunt u dat op gecontroleerde wijze doen. Zo heeft u uien van de beste kwaliteit met minimale energiekosten.

Condensdrogen (1)

Uien gecontroleerd drogen en bewaren met maximale energie-efficiëntie?

Vraag het gratis kennisdocument aan

Snel uien drogen

Gebruikt u de buitenlucht bij uien drogen, dan maken de grillige weersomstandigheden het u niet makkelijk. Te koude en vochtige buitenlucht zorgt ervoor dat het halsje van de ui niet snel genoeg droogt. Daardoor neemt de kans op koprotinfecties toe. Is het juist te warm, dan droogt het halsje te snel. Ook dat is een risico: kan een ui geen energie kwijt, dan kan het resterende vocht in de ui geen kant op en gaat de ui aantasten.

Equans heeft daarom een slimme manier van uien drogen en bewaren ontwikkeld: condensdrogen. Hiermee bent u niet langer overgeleverd aan de grillen van Moeder Natuur, maar heeft u het droogproces juist volledig onder controle. De installatie onttrekt vocht uit de lucht door middel van condensatie en voert dit via een afvoerbuis direct af naar buiten. Ongeacht hoe de uien van het land komen, één dag na het rooien is het aanhangende vocht al verdwenen en kan de ui kan beginnen met het droogproces. Doordat het drogen gegarandeerd 24 uur per dag doorgaat, is het halsje binnen enkele dagen droog genoeg. Niet te traag, maar ook niet te snel. Er is nog voldoende ruimte in de hals om de energie vanuit de ui naar buiten af te voeren.

Mechanische uienbewaring voor grip op temperatuur

Uien verwarmen en inkoelen

Met de uienbewaring van Equans kunt u de uien na het drogen opwarmen zonder gaskachels. Het opwarmen van de lucht gaat met uiterste precisie en gebeurt met de vrijgekomen warmte uit de uien zelf. Slim en gunstig voor uw portemonnee. U kunt de temperatuur ook verwarmen met een fractie elektriciteit, die u bijvoorbeeld opwekt met zonnepanelen.

Hoe u de uien inkoelt bepaalt u door zelf te sturen op de gewenste condities: van de kerntemperatuur van de ui tot de temperatuur, de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte van de bewaarruimte. Zo kunt u zo snel als de ui aankan, maar vooral gecontroleerd en geleidelijk de uien tot de gewenste temperatuur afkoelen.

"Uien drogen gaat nu tweemaal zo snel, ongeacht de buitenluchtcondities"
- Roger Custers, eigenaar
Custers Akkerbouw

Stabiele bewaarcondities

Na het inkoelen is het de kunst om uw uien zo lang mogelijk op kwaliteit te houden. Door de temperatuur en de luchtvochtigheid in de gesloten bewaring stabiel te houden, zitten de uien lekker in hun schil en blijven ze rustig en op kwaliteit. Of u nou kiest voor een kistenbewaring of een bulkbewaring, u heeft gegarandeerd een kwalitatief hoogwaardig product en minder bewaarverliezen. Uw uien komen er bijna net zo goed uit, of zelfs beter, dan dat ze erin zijn gegaan.

Geen ondersteunende ventilatie nodig

Kiest u voor een kistenbewaring, dan kunt u een investering in geforceerde ventilatie achterwege laten. De droogunit is namelijk al zo doorontwikkeld dat de kistenrij als zuigwand kan functioneren. In dat geval plaatsen we de kisten onder de verdampers, die al van ventilatie zijn voorzien. Door de verdamperventilatoren qua luchtvolume en drukopbouw net zo uit te voeren als de ventilatoren in een zuigwand, hoeft u geen euro meer te uit te geven aan een ondersteunend ventilatiesysteem.

Custers Ref Afb (6)

Duurzaam en financieel aantrekkelijker

In de mechanische uienbewaring blijft de temperatuur het hele bewaarseizoen constant en wordt warmte uit het koelproces opnieuw benut. U profiteert daardoor van een lager energieverbruik. Omdat de installatie geen gebruik maakt van gas of chemische koudemiddelen, is uw CO2-uitstoot fors lager. Dat vergroot uw kansen op leveringscontracten met steeds milieubewustere afnemers.

Wilt u meer informatie?