Custers Ref Afb (5)

Condensdrogen

  • Gecontroleerd drogen en bewaren
  • Minimaal gewichtsverlies
  • Geen of minimaal gebruik van kiemremmers
  • Maximale energie-efficiëntie, CO2-neutraal
  • Zonder en met buitenluikregeling

Wat is condensdrogen?

Equans heeft een uitmuntende manier van drogen en bewaren ontwikkeld voor uien en andere akkerbouwproducten. Een oplossing waarmee u niet langer afhankelijk bent van slechte weersomstandigheden en dure kiemremmers, en waarmee u CO2-neutraal kunt ondernemen: condensdrogen. Wat het u oplevert? Behoud van de productkwaliteit, minimaal gewichtsverlies en fors lagere (tot wel 80%) energiekosten. Oftewel, meer winst.

Condensdrogen (1)

Agroproducten gecontroleerd drogen en bewaren met maximale energie-efficiëntie?

Vraag het gratis kennisdocument aan

Hoe werkt condensdrogen?

De condensdrooginstallatie is feitelijk een koude- en warmteinstallatie in één. Dat maakt deze technologie uniek. Hiermee brengt u de lucht in de bewaarruimte tot onder het condensatiepunt, waardoor veel vocht kan worden afgevoerd en producten als ui, gember, kool en knoflook drogen. De warmte die vrijkomt bij het koelproces kunt u weer nuttig gebruiken. Gekoelde lucht kan nauwelijks vocht opnemen. Door de lucht te verwarmen met de vrijgekomen warmte, neemt de lucht weer vocht op. Is er voldoende vocht uit het product verdampt, dan kunt u de producten ook nog eens opwarmen voor de bestrijding van ziektes.

“Zo zorgen we voor optimaal rendement.”
- Sander Tacken, directeur
Taco Agro
Bekijk de case

Maximale energie-efficiëntie, CO2-neutraal

Waar de energiezuinige warmtepomp met de vrijgekomen warmte uit het koelproces (droogproces) producten opwarmt of op temperatuur houdt, wekken zonnepanelen de fractie aan energie die daarvoor nodig is op. Zo bereikt u de maximaal haalbare energie-efficiëntie en kunt u CO2-neutraal of zelfs energiepositief opslaan en bewaren.

Slimme besturing met én zonder buitenluiken

Het gehele systeem wordt bestuurd door een in eigen huis ontwikkeld besturingssysteem, dat zowel ter plaatse als op afstand via PC of smartphone te bedienen en te contoleren is. Condensdrogen kan zowel mét als zonder buitenluiken worden toegepast. De luikbesturing is zo verfijnd dat u gunstige buitenluchtcondities kunt benutten en combineren met de droogcapaciteit van de condensdroger. De slimme besturing stuurt de luiken en stuwventilatoren uiterst nauwkeurig aan. Wilt u de buitenlucht even niet gebruiken, dan schakelt het systeem automatisch over op een gesloten omgeving. Zo profiteert u van het beste van beide werelden.

"Uien drogen gaat nu tweemaal zo snel, ongeacht de buitenluchtcondities"
- Roger Custers, eigenaar
Custers Akkerbouw
Bekijk de case

Conventionele bewaarmethode: kwaliteitsverlies en hoge kosten

De behoefte aan gecontroleerd drogen en bewaren komt voort uit kwaliteitsverliezen en hoge energiekosten die met conventionele bewaarmethoden gepaard gaan. Voorheen was de agrarische sector afhankelijk van de buitenlucht om geoogste gewassen te drogen en koelen. De kwaliteit van de buitenlucht voldoet echter vrijwel nooit aan de eisen om de productkwaliteit te borgen. Daar komt bij dat klimaatverandering zorgt voor te veel fluctuaties in buitenluchtcondities.

Om dit op te lossen wordt de buitenlucht verwarmd met gaskachels, zodat de lucht meer vocht kan opnemen. Dit kost veel gas. Met als bijkomend nadeel dat er 1,6 kilo vocht vrijkomt per kilo propaangas die wordt verbrand. Ook dit vocht moet weer worden afgevoerd, met wederom 10% extra gasverbruik. Akkerbouwproducten drogen en bewaren op de conventionele manier kost dus veel geld, is belastend voor het milieu en leidt tot kwaliteitsverlies. Dankzij condensdrogen heeft u daar geen last meer van, omdat u geen buitenlucht en gaskachels meer nodig heeft. Zijn de buitenluchtcondities toch gunstig, dan kunt u die benutten door simpelweg de luiken te openen.

Condensdrogen: bestaande techniek, hernieuwd toegepast

De hoogwaardige manier van drogen en bewaren is niet nieuw. In kaaspakhuizen en klimaatkamers gebruiken we de condensdroogtechnologie al jaren. De resultaten in die branche hebben ons aan het denken gezet en leidden uiteindelijk tot de ontwikkeling van een doeltreffende aanpak voor de landbouw en het opslaan van gewassen als uien en aardappelen. Onze rijke ervaring in diverse branches helpt ons innovatieve stappen te blijven zetten. Het inspireert ons om technieken die elders goed werken door te vertalen naar andere markten en het condensdrogen van gewassen is daar een mooi voorbeeld van.

Meerdere toepassingen mogelijk

Equans heeft het condensdroogsysteem eerst ontwikkelt en succesvol toegepast voor het drogen en bewaren van uien. Inmiddels is de technologie doorontwikkeld, waardoor akkerbouwers er ook van kunnen profiteren bij de bewaring van zoete aardappelen, bloembollen, gember, kool, knoflook en valeriaan. Voor aardappeltelers is het een interessante oplossing om aardappelen die heel nat van het land komen te drogen.

Taco Ref Afb (6)

De resultaten van condensdrogen

Sinds de introductie van condensdrogen groeit de animo onder akkerbouwers. Inmiddels draaien er tientallen installaties in Nederland en daarbuiten. Telers zijn heel enthousiast, omdat ze met condensdrogen veel meer controle over het product hebben tijdens de droog- en bewaarfase. Akkerbouwers kunnen producten daardoor langer op kwaliteit bewaren en beter inspelen op marktomstandigheden. Ook aan het eind van het seizoen zijn de marges op het product nog goed.” Lees hier meer over bij de klantencases.

Bekroond met duurzaamheidslabel

De energie-efficiënte droog- en bewaartechnologie van Equans is inmiddels bekroond met het Solar Impulse Efficient Solutions Label. Hiermee mag het zich één van de 1.000 schone oplossingen ter wereld noemen die het milieu beschermt en zich snel terugverdient. Het heeft immers een aantoonbare positieve impact op het milieu en is een rendabele klantoplossing.

Diverse bewaaroplossingen

Condensdrogen is 1 van de bewaaroplossingen van Equans voor bedrijven in de agrosector. We bieden voor elk budget een oplossing voor korte, middellange en lange bewaring. Een oplossing die aansluit op uw wensen, de productspecifieke eigenschappen, de energiecapaciteit en behoud van productkwaliteit.

Wilt u meer informatie?