Geraats Ref Afb (4)

Aardappelbewaring met intelligente mechanische koeling

  • Minimaal gewichtsverlies
  • Flink lagere energiekosten
  • Fors hogere opbrengst
  • Natuurlijke koudemiddelen
  • Minder of geen kiemremmers

Voor aardappeltelers is het kwaliteitsbehoud van de aardappel tijdens de bewaring essentieel. Hoe langer u de aardappel goed houdt, hoe meer ruimte u heeft om zelf het juiste verhandelmoment te kiezen. En dat betekent: betere marges. Intelligente mechanische koeling is een uitstekende methode voor aardappelbewaring met de langste houdbaarheid, met minimaal gewichtsverlies. Tegelijkertijd biedt het een antwoord op het verbod van chemisch kiemremmingsmiddel chloorprofram en de maatschappelijke druk om steeds energiezuiniger en duurzamer te produceren.

Bewaring

Meer weten over onze intelligente bewaartechnologie voor aardappelen?

Vraag het kennisdocument aan

Hoe werkt intelligente mechanische koeling voor aardappelen?

Intelligente mechanische koeling van Equans gebeurt in een geheel gesloten bewaaromgeving. De computer meet voortdurend de temperatuur, de luchtvochtigheidsgraad en de CO2 in de bewaring en stelt de koelcapaciteit en het bewaarprogramma af op de koelvraag van het product. Daardoor zijn de bewaarcondities stabiel. En heeft u de verschillende fases van het bewaarproces volledig onder controle. Komt het CO2-gehalte boven een bepaalde waarde, dan zuigt het systeem dit af naar de buitenlucht.

Aardappelen drogen zonder verwarmen

Niet langer zijn de buitenluchtcondities bepalend voor uw productkwaliteit, maar juist de condities in de bewaarplaats. De besturing van de installatie maakt gebruik van intelligente (EC-)techniek. Het past zich automatisch aan de eigenschappen van uw product aan en levert precies wat het product nodig heeft. Daarmee kunt u aardappelen drogen zonder te verwarmen. Daar komt bij dat elke intelligente mechanische koeloplossingen op maat geleverd wordt, waardoor de best mogelijke kwaliteit van uw aardappelen centraal staat.

“Zo zorgen we voor optimaal rendement.”
- Sander Tacken, directeur
Taco Agro
Bekijk de case

Langer vers

Door de stabiele condities behouden uw aardappelen hun kwaliteit, omvang en gewicht. Ze blijven tot aan de zomer zo goed als vers en dus heeft u meer tijd om het juiste moment te kiezen om uw producten tegen een goede prijs te verkopen. Verwerkt u uw aardappelen? Omdat er minder suikers in de aardappel worden gevormd, treedt minimale veroudering op. Hierdoor is minder nabewerking noodzakelijk, wat resulteert in een lager energieverbruik en schonere productie.

Aanzienlijk minder rotnesten, meer verhandelbaar product

Naast aardappelen die langer in topkwaliteit blijven, heeft u ook meer verhandelbaar product. Een beschadigde aardappel in een conventionele opslagplaats kan rotten en omliggende producten infecteren. De intelligente mechanische koeling van Equans mummificeert een beschadigde aardappel, zodat deze andere aardappelen niet kan aantasten. Zo blijven rotnesten zo goed als uit. Vanwege de minimale indroging, drukplekken en schilafval kan deze bewaring u tot wel 30% meer verhandelbaar product opleveren.

Flink lagere energiekosten

De temperatuur van de opslagplaats is het hele jaar door constant. Dat minimaliseert uw energieverbruik aanzienlijk. Bovendien kunt u de restwarmte uit de koelinstallatie benutten voor andere toepassingen. Voor het verwarmen van kantoorruimten bijvoorbeeld, voor de aardappelwasser of voor het waswater. Dat reduceert het energieverbruik, de energiekosten en de CO2-uitstoot aanzienlijk.

Themadag Aardappelen 2020 Nieuws Header

(Poot)aardappelen bewaren met natuurlijke koudemiddelen

Elke mechanische aardappelbewaring van Equans werkt met milieuvriendelijke natuurlijke koudemiddelen, zoals CO2 en ammoniak. Deze middelen staan garant voor een hoog rendement en een laag energieverbruik, zonder afbreuk te doen aan de koelcapaciteit. Hiermee kunt u aardappelen en pootaardappelen duurzaam bewaren. Tegelijkertijd stelt u hiermee uw bedrijfsvoering veilig, aangezien er sinds 2022 uitsluitend nog koelinstallaties gebouwd mogen worden met natuurlijke koudemiddelen.

Tevreden opdrachtgever Borgmann

Naast vele anderen koos akkerbouwer Borgmann ook voor een intelligente mechanische koeling voor zijn aardappelen. Henk Tebben, bewaarspecialist bij Equans: “Bij onze opdrachtgever Borgmann hebben we gezien dat buitenluchtonafhankelijk koelen zorgt voor aanzienlijk minder indroging van het product. Gebruikelijk is zo’n 10%, maar met deze technologie realiseerden we tot wel minder dan 3%. Dat betekent dat de oogst meer gewicht en een hogere kwaliteit heeft en daardoor meer opbrengt. Daarnaast produceert Borgmann nu ook veel energiezuiniger.”

"We hebben wel 30% meer verhandelbaar product"
Borgmann Ref Afb5

Minder of geen kiemremmers meer nodig

Door de geheel gesloten bewaaromgeving hebben omgevingsfactoren zoals de temperatuur en de luchtvochtigheid van de buitenlucht geen invloed meer op de productkwaliteit. De stabiele bewaarcondities zorgen ervoor dat er veel minder kiemvorming optreedt. Daardoor kunt u het gebruik van kiemremmers sterk reduceren of zelfs elimineren. Equans’ intelligente mechanische koeling is dus een perfecte oplossing voor het verbod op de chemische kiemremmer chloorprofam. Dit maakt het systeem met name interessant voor de biologische aardappelteelt. Wilt u toch (biologische) kiemremmers gebruiken, dan kunt u die in de gesloten bewaring binnen houden en vervliegen ze niet.

AARDAP~1
AARDAP~2

Aanvullend op systeem met buitenluchtventilatie

U kunt een intelligente mechanische koelinstallatie ook als aanvulling op een ventilatiesysteem met buitenlucht inzetten. Met name in het voorjaar komt het voor dat de lucht van buiten te warm is om de temperatuur van uw aardappelen laag te houden. Op dat moment kunt u met een intelligent mechanisch koelsysteem de knollen nog wat langer rustig houden. Hierdoor blijft de kwaliteit beter behouden en verlengt u het bewaarseizoen.

Tevreden opdrachtgever Binst Breeding & Selection

Handelshuis Binst Breeding & Selection bewaart pootgoedaardappelen ook in een mechanische bewaring van Equans. Tebben: “Hiermee heeft Binst alles in huis om de pootaardappelen in de best mogelijke staat af te leveren bij klanten wereldwijd en een zo hoog mogelijke prijs te genereren voor de teler van het pootgoed.”

"Kwaliteitsbehoud en -optimalisatie zijn essentieel"
Binst Ref Header

Diverse bewaaroplossingen

Intelligent mechanisch koelen is 1 van de bewaaroplossingen van Equans voor bedrijven in de agrosector. We bieden voor elk budget een oplossing voor korte, middellange en lange bewaring. Een oplossing die aansluit op uw wensen, de productspecifieke eigenschappen, de energiecapaciteit en behoud van productkwaliteit.

Wilt u ook de volledige controle tijdens alle bewaarfases, maar ook kunnen verwarmen tijdens het droog- en bewaarproces? Bekijk dan of onze condensdroogtechnologie een uitkomst voor u is. Heeft u (ook) andere producten in uw bewaring? Een gecombineerde bewaring is geen probleem!

Kosten van intelligente mechanische aardappelbewaring

De meerprijs van deze installatie ten opzichte van een conventioneel bewaarsysteem heeft een terugverdientijd van maximaal 3 jaar. De oplossing die het beste bij uw bedrijf past hangt af van bijvoorbeeld het soort product in uw bewaring (alleen aardappelen of bijvoorbeeld ook peen en uien?) het ras, uw bedrijfseconomische voorwaarden en uiteraard uw plannen voor de toekomst. Meer weten, neem gerust contact met ons op.

Wilt u meer informatie?