SEO Warmte Terugwinning Header

Warmteterug%%%winning in de industrie

Restwarmte uit elk koel- en vriesproces kunt u slim hergebruiken op andere plekken in uw bedrijf. Namelijk met oplossingen in industriële warmteterugwinning, volledig op maat gemaakt. Hiermee bent u minder of helemaal niet meer afhankelijk van gas en bespaart u flink op energiekosten.

Laat kostbare warmte niet verloren gaan 

Elk bedrijf dat industrieel koelt en vriest heeft aanzienlijke restwarmte. Uw koel- en vriesinstallaties onttrekken namelijk warmte uit de gekoelde en ingevroren producten en leiden deze warmte naar buiten. Hoewel dit voldoende warmte is om een huizenblok mee te verwarmen, wordt de warmte doorgaans afgevoerd naar de buitenlucht of weggespoeld met afvalwater. Daarmee laat u vaak tienduizenden euro’s onnodig liggen. 


Wilt u de kostbare warmte niet verloren laten gaan? Met Equans’ technologie voor warmteterugwinning onttrekt u de restwarmte uit het koel- en vriesproces en gebruikt u die optimaal bij andere processen. Zo gaat u energieverspilling tegen. Heeft de warmte een te laag temperatuurniveau? Dan kunt u die met een industriële warmtepomp en waar nodig andere technologische oplossingen duurzaam opwaarderen naar 60 tot 80°C en hoger. Daarmee genereert u zoveel warmte uit restwarmte, dat u aanzienlijk bespaart op kosten voor verwarming. En zelfs gasloos kunt verwarmen. 

"Warmteterugwinning levert direct een kostenbesparing op"
- Grad van Schijndel, maintenance manager
Voedingsmiddelen-producent Zwanenberg

Toepassingen van industriële warmteterugwinning

Industriële warmteterugwinning is met name interessant voor bedrijven in de voedselverwerkende industrie of de aardappel- en uienbranche. Dat komt omdat zij op hetzelfde moment – dus gelijktijdig – zowel koeling als warmte nodig hebben. Met oplossingen op maat speelt Equans daar slim op in. 

Terwijl uw koel- en vriesinstallaties hun werk doen, kunt u met een warmteterugwinningssysteem de opgevangen restwarmte gebruiken voor andere processen in uw bedrijf. Zo bespaart u stroom en gas. Gebruik de warmte bijvoorbeeld voor:

  • Steriliseren
  • Pasteuriseren
  • Blancheren 
  • Tempereren
  • Drogen
  • Schoonmaken
  • Verwarmen van (kantoor)ruimten
  • Verwarmen van proceswater

Heeft u de restwarmte niet meteen nodig? Dan is het een optie om de restwarmte op te slaan. In dat geval zetten we de restwarmte om in warm water, dat op een later moment gebruikt kan worden om bijvoorbeeld kantoorruimten te verwarmen. Zo gaan we slim om met de mogelijkheden. 

Equans Refrigeration Kennisdocument Warmteterugwinning

Hoe leidt warmteterugwinning tot minder energieverbruik?

Vraag gratis het kennisdocument aan

Energiekosten besparen met warmteterugwinning

Met industriële warmteterugwinning haalt u het maximale uit bestaande warmte- en energiestromen. Logischerwijs resulteert dat in fors lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot. Gasloos verwarmen en tienduizenden kilowatturen per jaar besparen zijn mogelijk dankzij hergebruik van restwarmte.

Janssen Maasbree Ref Afb2b

Verwarmt u water voor bijvoorbeeld schoonmaakprocessen nog met een gasketel? Dan doen de stijgende gasprijzen en de onzekere beschikbaarheid van gas uw bedrijf geen goed. Terwijl u met warmteterugwinningstechnologie en een warmtepomp voor de verwarming van water een betere CO2-footprint en een duurzamer productieproces heeft. Tegelijkertijd beschermt u met deze investering de toekomstige bedrijfsvoering en de continuïteit van uw productieprocessen, omdat (duurzame) elektriciteit altijd voorradig is.

Branche Voedselverwerking

Warmteterugwinning & Voedselverwerking

Warmteterugwinning is een van de oplossingen voor voedselverwerkende bedrijven. Daarnaast biedt Equans ook speciale invriestechnologie voor convenience producten. En werken we samen met de voedselverwerkende industrie aan het uitfaseren van synthetische koudemiddelen.

Alles over Voedselverwerking

Warmteterugwinning & Agro

Naast warmteterugwinning bieden we agrobedijven ook innovatieve bewaaroplossingen. Hiermee blijft de productkwaliteit behouden en kunt u uw producten langer bewaren. Ook voor het uitfaseren van synthetische koudemiddelen kunt u bij ons terecht.

Alles over Agro
Branche Vis

Warmteterugwinning & Vis

Warmteterugwinningstechnologie op een invriesinstallatie voor vis onttrekt zo snel mogelijk de warmte die vrijkomt tijdens het invriesproces. Dit bevordert de productkwaliteit en maakt het mogelijk om de warmte gericht in te zetten voor een ander proces waarbij warmte nodig is, zoals reinigingsprocessen. 

Alles over Vis

Bereken de terugverdientijd van industriële warmteterugwinning

Wilt u ook slimmer omgaan met warmte- en energiestromen door middel van warmteterugwinning? Dan kunnen wij vrijblijvend een berekening maken van de mogelijke energiebesparing door het hergebruik van restwarmte in uw bedrijf. Daarbij kijken we naar uw totale bedrijfsproces: de processen waarbij warmte nodig is en waarbij warmte vrijkomt, het warmwatergebruik en de verschillende temperatuurniveaus in uw bedrijf. 

Binnen enkele dagen ontvangt u de businesscase met de terugverdientijd. Daarmee kunt u een gefundeerde beslissing nemen. Wist u overigens dat er voor het toepassen van industriële warmteterugwinning aantrekkelijke fiscale stimuleringsregelingen bestaan? Zo kunt u met de Energie-investeringsaftrek (EIA) 45,5% van de investeringskosten aftrekken van uw winst (2022). Een terugverdientijd van minder dan 3 jaar is daarmee mogelijk. 

Meer informatie of direct een energiescan laten maken?

Vroom, Jos B
Jos Vroom
Warmteterugwinning | Voedselverwerking