Oplossing Warmteterugwinning Header

Forse besparingen door warmteterug%%%winning

Bedrijven die industrieel koelen en vriezen laten vaak tienduizenden euro’s onnodig liggen. Door hergebruik van de warmte die vrijkomt bij het koel- en vriesproces - oftewel warmteterugwinning - kunt ook u aanzienlijk besparen op kosten voor verwarming. 

Interessante fiscale regelingen warmteterugwinning

Besparingen van meer dan vijftigduizend kuub aardgas of tienduizenden kilowatturen op jaarbasis zijn dankzij warmteterugwinning mogelijk. Daarnaast vermindert u met warmteterugwinning uw CO2-uitstoot, omdat u minder energie verbruikt. Hierdoor draagt u bij aan verduurzaming van de keten waarin u opereert. Voor het toepassen van warmteterugwinning bestaan aantrekkelijke fiscale stimuleringsregelingen. Zo kunt u met de Energie Investeringsaftrek tot wel 55% van de investeringskosten aftrekken van uw fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving.

Vraag het kennisdocument aan

Hoe leidt warmteterugwinning tot minder energieverbruik?

Vraag het kennisdocument aan

Integreer warmteterugwinning en -opwekking in uw processen

Elk bedrijf dat industrieel koelt en vriest heeft aanzienlijke restwarmte. Genoeg om een huizenblok mee te verwarmen. Deze warmte komt vrij bij het koel- of vriesproces. Doorgaans wordt de warmte afgevoerd naar de buitenlucht en gaat zij verloren. Door warmte die vrijkomt te onttrekken en waar nodig op te waarderen naar een hogere temperatuur, maakt u deze warmte beschikbaar voor andere processen. 

Heeft de warmte die u tijdens het koelproces van bestaande koelinstallaties onttrekt een te laag temperatuurniveau? Met een extra compressor op de koelinstallatie en de toepassing van een warmtepompsysteem kunt u deze lage-temperatuur restwarmte opvoeren naar een temperatuurniveau van 60 graden en hoger. Daarmee genereert u zoveel warmte uit restwarmte, dat u uw gas- en energieverbruik aanzienlijk reduceert. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om de gaskraan dicht te draaien en gasloos te verwarmen.

"Warmteterugwinning levert direct een kostenbesparing op"
- Grad van Schijndel, maintenance manager
Voedingsmiddelen-producent Zwanenberg

Er zijn tal van toepassingen voor warmteterugwinning

Zo gebruiken bedrijven warmteterugwinning om schoonmaakwater op de gewenste temperatuur te brengen. Andere bedrijven gebruiken het voor vloerverwarming of voor hun processen, bijvoorbeeld voor het maken van kaas. Met slimme oplossingen in warmteterugwinning besparen ondernemers op energiekosten en komen zij tegemoet aan de toenemende vraag van klanten naar duurzame productiemethoden.

Janssen Maasbree Ref Afb2b
Warmteterugwinning

Warmteterugwinning & Voedselverwerking

Warmteterugwinning is een van de oplossingen voor voedselverwerkende bedrijven. Daarnaast biedt EQUANS ook speciale invriestechnologie voor convenience producten. En werken we samen met de voedselverwerkende industrie aan het uitfaseren van synthetische koudemiddelen.

Alles over Voedselverwerking

Warmteterugwinning & Agro

Naast warmteterugwinning bieden we agrobedijven ook innovatieve bewaaroplossingen. Hiermee blijft de productkwaliteit behouden en kunt u uw producten langer bewaren. Ook voor het uitfaseren van synthetische koudemiddelen kunt u bij ons terecht.

Alles over Agro
Warmteterugwinning

Warmteterugwinning & Vis

Warmteterugwinningstechnologie op een invriesinstallatie voor vis onttrekt zo snel mogelijk de warmte die vrijkomt tijdens het invriesproces. Dit bevordert de productkwaliteit en maakt het mogelijk om de warmte gericht in te zetten voor een ander proces waarbij warmte nodig is, zoals reinigingsprocessen. 

Alles over Vis

Warmteterugwinning bij het verwerken van voedsel

Warmteterugwinning is met name interessant voor voedselverwerkende bedrijven. Dat komt doordat zij voor hun producten en processen gelijktijdig zowel koeling als warmte nodig hebben. Met een oplossing op maat kunnen zij daar slim op inspelen. Die oplossing van EQUANS bestaat uit een infrastructuur om warmte op te vangen die vrijkomt bij koelen of vriezen. Er is ook technologie nodig om deze warmte gericht en verantwoord in te zetten in uw bedrijf. 

Wij berekenen wat warmteterugwinning u oplevert

Wij begeleiden u bij het gehele proces van warmteterugwinning, van het opstellen van een businesscase tot het daadwerkelijk realiseren van energiebesparing. Dat begint bij het berekenen van de restwarmte die vrijkomt bij uw koel- of vriesinstallatie, gevolgd door het aangeven hoe deze warmte kan worden opgevangen en verantwoord wordt benut. Tenslotte brengen wij voor u in kaart welke aanpassingen nodig zijn voor warmteterugwinning. Ook rekenen wij voor u uit hoe snel u uw investering terugverdient. Afhankelijk van de mogelijkheden is een terugverdientijd mogelijk vanaf drie jaar. Warmteterugwinning realiseren is mogelijk zonder verstoring van uw productieproces.

Wat u wel merkt? De onmiddellijke daling van uw energieverbruik!

Meer informatie of direct een energiescan laten maken?

Jos Vroom
Jos Vroom
Warmteterugwinning | Voedselverwerking