Projecten Frankrijk Nieuws Header

Het ritselt op Franse bodem

Na meerdere succesprojecten in eigen land heeft ENGIE Refrigeration de condensdroogtechnologie in Frankrijk geïntroduceerd. Twee akkerbouwers in de buurt van Orléans kunnen hun uien dit seizoen voor het eerst zonder de buitenlucht drogen en bewaren.

Uien die een dag na het rooien al ritselen. Een droogproces dat tweemaal zo snel gaat als voorheen. Een constante productkwaliteit en 80% minder energiekosten. ENGIE Refrigeration maakte de beloften bij meerdere opdrachtgevers in Nederland al waar. Bij Custers Akkerbouw bijvoorbeeld, Mul Zeewolde en Gebr. De Zeeuw. Met de condensdroogtechnologie kunnen zij secuur sturen op stabiele droog- en bewaarcondities. Zonder gebruik van de onbetrouwbare buitenlucht, gas en chemische kiemremmers.

 

Project Frankrijk Nieuws Afb 4
Project Frankrijk Nieuws Afb 3

Kwaliteit van de uien blijft behouden

Ook akkerbouwer Simon Stéphane, een aardappel- en uienteler in het Franse Beauce, zocht een moderne bewaring waarbij zijn uien op kwaliteit blijven. Zijn condensdroger is sinds mei 2020 operationeel. “We bouwden twee cellen voor de losgestorte bewaring van tweemaal 600 ton biologische uien. Op 600 ton uien kan de installatie 236 liter per uur ontvochtigen, wat neerkomt op ruim 5.000 liter per etmaal. Wil je dat halen met een traditioneel systeem, dan ben je afhankelijk van de weersinvloeden en de geïnstalleerde kachelcapaciteit en moet je veel gas verstoken. Kostbaar, milieuonvriendelijk én risicovol vanwege de hogere temperaturen waarin bacteriën beter gedijen”, vertelt Stefan Huijsmans, bewaarspecialist bij ENGIE Refrigeration.

Juist bij langdurige bewaring kan condensdrogen het verschil maken. Huijsmans: “Mede doordat gewassen op termijn niet meer bewerkt mogen worden met een chemische kiemremmer, zit er meer leven in het product en geven ze meer vocht af. Dat maakt ze gevoeliger voor schimmels en bacteriën. De condensdroger kan zelfs op koude temperaturen drogen en nadrogen. Gewassen blijven daardoor rustig en kiemen niet. Akkerbouwers als Simon zijn nu veel meer in control.”

Project Frankrijk Nieuws Afb 1
Project Frankrijk Nieuws Afb 5

Zuiniger en duurzamer

Ook Ferme des Arches liep warm voor het systeem van ENGIE. Bij de coöperatie in de Beauce-streek zijn 45 akkerbouwers aangesloten, die onder meer uien, sjalotten en knoflook telen. In twee nieuwe cellen wordt hier 1.600 ton uien bewaard, in elke cel 800 ton. Elk uur onttrekt de condensdroger 450 liter vocht uit elke cel. Met de kistenbewaring kan de coöperatie partijen uien sneller opslaan, verwerken en verhandelen. Het natuurlijke koudemiddel ammoniak (NH3) in de installatie geeft het beste energetische rendement. Samen met het dichtdraaien van de gaskraan maakt dat de productie veel duurzamer én energetisch aantrekkelijker.

Huijsmans: “Het klimaat verandert en chemische kiemremmers zijn verboden in Europa. Akkerbouwers verlangen daardoor steeds meer naar een systeem waarmee zij grip hebben op temperaturen. Dat maakt een gesloten systeem zoals condensdrogen voor het bewaren van zowel uien als aardappelen steeds aantrekkelijker.”

Lees meer over de condensdroogtechnologie van ENGIE