Oplossing Uien Bewaren Condensdrogen Menu

Uien blijven leveren dankzij minder CO2

Hoe kan ik uien drogen en verwerken met zo min mogelijk CO2-uitstoot? Die vraag krijgt Frank Vanaert, projectleider bij EQUANS Refrigeration, steeds vaker van verwerkers en handelaren van uien.

De aanleiding? Afnemers in de detailhandel en fastfoodbranche eisen inzage in hun energie- en gasverbruik. Is de CO2-footprint te groot? Dan mogen ze geen uien leveren. 

“Uientelers, -verwerkers en -handelaren zijn meer en meer bereid om te investeren in milieuvriendelijke droog- en bewaartechnieken. Naast hun intrinsieke interesse worden ze min of meer gedwongen door potentiële afnemers als McDonald’s, Burger King of Albert Heijn. Voor een groenere uitstraling stellen die bedrijven strengere eisen aan leveranciers. Ze willen inzicht in tonnages energie- en gasverbruik en de totale CO2-footprint. Kom je als uienleverancier boven hun limiet of gebruik je nog synthetische koudemiddelen, dan kun je een contract op je buik schrijven”, legt Vanaert uit.

Gas is heikel punt

Als uienleverancier zit er dus niks anders op dan de CO2-footprint te verkleinen. Dat kan op verschillende manieren. Vanaert: “Op de korte termijn kunnen zonnepanelen het energieverbruik reduceren. Van afval biogas maken om te verwarmen dringt het gasverbruik terug. Ook kun je een warmtewisselaar toevoegen aan de koelinstallatie. Daarmee kun je de restwarmte uit de installatie vrij snel gebruiken voor andere toepassingen. Maar, restwarmte heb je alleen als je koelt. Is het winter en koud genoeg, dan staat de koelinstallatie stil en heb je geen restwarmte. Dat schiet niet op. Bovendien is gas een heikel punt. Droog je daarmee, dan blijft dat een probleem.”

Drogen en verwarmen zonder gas

Volgens Vanaert is het dan ook veel lucratiever om gas te elimineren. Dat kan bijvoorbeeld met de investering in een condensdroger. Hiermee is het mogelijk om zowel te koelen als te verwarmen. Het condensdroogsysteem van EQUANS Refrigeration brengt de lucht in de bewaarruimte tot onder het condensatiepunt, waardoor veel vocht kan worden afgevoerd en de uien drogen. De warmte die vrijkomt uit het product en de koelinstallatie wordt niet naar buiten afgevoerd, zoals bij conventionele droogmethoden gebeurt, maar gebruikt om bijvoorbeeld de productiehal te verwarmen. “Die warmte wordt zonder gas gemaakt en is bovendien gratis. Die warmte gebruiken we dus graag”, zegt Vanaert.

Condensdrogen Custers Afbeelding

Duurzaam investeren, overal leveren

Een condensdroger maakt gebruik van natuurlijke koudemiddelen, veel milieuvriendelijker dan de synthetische varianten. Vanaert: “Het mooie is dat investeringen als deze zich eenvoudig terugverdienen. Enerzijds omdat je kunt drogen zonder gas, anderzijds omdat de energiebesparing al snel 70% is.” Een uienteler uit Zeeland die al 2 jaar geleden investeerde in een condensdroger van EQUANS kan dat beamen. “Deze uienteler droogt continu met de condensdrooginstallatie. Doordat zijn gasverbruik nul is en zijn CO2-uitstoot uitzonderlijk laag, mag hij zijn producten overal leveren.”

Restwarmte benutten

Ook een Limburgse aardbeien- en frambozenkweker is er dankzij een investering in verduurzaming zeker van dat zijn producten in de schappen van de detailhandelaar staan. “Deze opdrachtgever van EQUANS teelt zelf de aardbeien- en frambozenplanten, die hij bewaart in zijn nieuwe koelinstallatie die draait op het natuurlijke CO2. Alle warmte die hij onttrekt uit de planten en de koeling levert hij aan het verwarmingssysteem van het naastgelegen werknemershotel”, vertelt Vanaert. “Op het moment dat er geen verwarmingsvraag is, buffert hij de warmte in watertanks, zodat die later gebruikt kan worden als medewerkers zich gaan douchen. De restwarmte wordt dus continu benut.”

SEO Restwarmte Hergebr. Header

Veel kansen

Voor uientelers en andere bedrijven in de agro en voedselverwerkende industrie liggen veel kansen voor verduurzaming. “Als EQUANS Refrigeration denken we graag mee om de energie-efficiëntie te verhogen en de CO2-footprint te verlagen, zodat geen leveringscontract aan hun neus voorbijgaat”, aldus Vanaert.

Meer weten over CO2 footprint verlagen?