Oplossing Uien Bewaren Condensdrogen Menu

Uien bewaren zonder ondersteunende ventilatie

Uien drogen en bewaren? Stop geen euro in een ondersteunend ventilatiesysteem. Henk Tebben, bewaarspecialist bij Equans Refrigeration, legt uit hoe u met condensdrogen een investering in geforceerde ventilatie kunt uitsparen en tóch een energiezuinig en toekomstbestendig droog- en bewaarsysteem heeft.

Zonder ondersteunende ventilatie uien drogen, dat klinkt als een utopie…

Uien drogen met de buitenlucht is voor iedere akkerbouwer lastig. Daarom brachten we jaren geleden een gesloten bewaarsysteem op de markt, waarbij buitenlucht niet meer nodig is: condensdrogen. Dat is drogen met de energie uit het product zelf, zonder gebruik te maken van dure en vervuilende gaskachels. We zien ook dat bij nieuwbouw steeds vaker wordt gekozen voor een kistenbewaring. Dat biedt kansen om geforceerde ventilatie achterwege te laten.”

Hoe drogen uien zonder ventilatiesysteem?

“Door de ventilatie anders in te vullen is het niet nodig om 2 ventilatiesystemen achter elkaar te monteren. De toegepaste droogunit van onze condensdroogtechnologie is echter al zo doorontwikkeld dat de kistenrij als zuigwand kan functioneren. We plaatsen de kisten onder de verdampers, die al van ventilatie zijn voorzien. Die verdamperventilatoren kunnen we qua hoeveelheid en drukopbouw net zo uitvoeren als de ventilatoren in een zuigwand. In feite laten we die zuigwand weg, waardoor een investering in ondersteunende ventilatie niet meer nodig is.”

Critici stellen dat de lucht daarmee niet meer door het product is te krijgen. Is dat zo?

“Het maakt niet uit of je de luchthoeveelheid met bijpassende druk uit horizontaal geplaatste ventilatoren uit een wand krijgt, of dat je de droogunit voorziet van net zoveel lucht met de bijbehorende externe druk. De luchtcirculatie kun je net zo goed met de droogunit realiseren. Met andere woorden: een kilo veren of een kilo lood weegt nog steeds een kilo."

Benieuwd naar de voorwaarden en voordelen van uien op deze manier bewaren? Lees het hele artikel op Boer en Business

Lees meer over onze condensdroogtechnologie of vraag het kennisdocument aan. 

Neem contact op met onze bewaarspecialist Henk Tebben