Zandbergen Ref Afb (1)

Wat zijn natuurlijke koudemiddelen?

Een duurzaam en toekomstbestendig alternatief voor synthetische koudemiddelen zijn natuurlijke koudemiddelen.

Natuurlijke koudemiddelen, zoals ammoniak, CO2 en propaan, zijn minder schadelijk voor het milieu. Aangezien de Europese Commissie steeds strengere regels stelt aan het gebruik van schadelijke koudemiddelen, is de overstap naar natuurlijke koudemiddelen zeer aan te raden.

Toekomstbestendig dankzij natuurlijke koudemiddelen

De Europese Commissie legt het gebruik van schadelijke koudemiddelen bij koelinstallaties namelijk steeds meer aan banden. Neemt u geen maatregelen en komt uw installatie stil te vallen, dan loopt u het risico dat deze niet meer mag worden bijgevuld met de koudemiddelen die u tot nu toe gebruikte. Plan uw overstap naar natuurlijke koudemiddelen dus tijdig. Meer over het uitfaseren van synthetische koudemiddelen vindt u op de pagina 'Oplossingen voor uitfaseren'.

De mening van de markt over natuurlijke koudemiddelen

Vestigingsleider Willy van Leeuwen, specialist bij Equans ziet dat de markt steeds meer richting duurzame alternatieven voor koelen beweegt. Hij vertelt: “Natuurlijke koudemiddelen, zoals CO₂ en ammoniak, zijn een duurzaam alternatief. Je ziet dat steeds meer bedrijven voor deze koudemiddelen kiezen. Ze willen niet meer afhankelijk zijn van Europese besluitvorming op dit vlak. Toch zijn er ook nog veel ondernemers terughoudend: de aanvangsinvestering is namelijk in veel gevallen hoger dan die van een installatie die draait op synthetische koudemiddelen. Maar als je op de langere termijn kijkt, verdien je de investering al binnen een aantal jaren terug.”

Fiscale voordelen natuurlijke koudemiddelen

In dat kader wijst Van Leeuwen op de aantrekkelijke fiscale voordelen die het overstappen op duurzame technologie nu biedt. “Er bestaan interessante subsidies en aantrekkelijke fiscale stimuleringsregelingen die zo’n 10% belastingvoordeel kunnen opleveren. Daarnaast verlaagt het gebruik van natuurlijke koudemiddelen je CO₂-footprint aanzienlijk, wat bijdraagt aan een duurzame bedrijfsvoering. De aandacht voor milieu en een duurzame productie komt tenslotte niet alleen vanuit de overheid, maar ook afnemers zijn hier in toenemende mate mee bezig. Het is duidelijk: overschakelen is niet alleen noodzakelijk, het kan zelfs grote voordelen bieden. Waarom nog wachten? “Ik zeg: wees verstandig, plan nu echt de overstap naar andere koudemiddelen”, roept van Leeuwen de voedselverwerkende industrie op.

De overstap naar natuurlijke koudemiddelen kent meer voordelen:

  • Zo zijn natuurlijke koudemiddelen energiezuinig. Bij onze opdrachtgevers die overstapten naar natuurlijke koudemiddelen, zien wij dat de energierekening tot wel een kwart is gedaald. Lees bijvoorbeeld wat de overstap naar natuurlijke koudemiddelen voor Lutèce en Gebr. De Zeeuw betekende.
  • Omdat natuurlijke koudemiddelen een duurzaam alternatief zijn, komt u in aanmerking voor interessante fiscale voordelen. Zo profiteert u bijvoorbeeld – net als onze opdrachtgevers Timpelsteed en Boer de Jong – van de Energie Investeringsaftrek (EIA), waarbij u 58% van de investeringskosten mag aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw afschrijving. Dat levert u tot wel 10% belastingvoordeel op.
  • Met een keuze voor natuurlijke koudemiddelen, kiest u voor duurzaam ondernemen. Op die manier draagt u bij aan het verlagen van de uitstoot van schadelijke HFK’s.
Boerdejong Ref Teaser1 Alsbeeld
Aviko Ref Afb5c

Meer over natuurlijke koudemiddelen?

Wilt u meer informatie over synthetische koudemiddelen? Lees hier dan alles over het uitfaseren van synthetische koudemiddelen.

Weten wat de impact van de nieuwe regelgeving op uw koelinstallatie kan zijn? En bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden die natuurlijke koudemiddelen u kunnen bieden? We vertellen u graag meer over wat een installatie op natuurlijke koudemiddelen u kan opleveren en helpen u een oplossing te vinden die bij uw situatie en wensen past. Neem hiervoor contact met ons op.

Meer weten over het uitfaseren van synthetische koudemiddelen? Neem direct contact op: