Timpelsteed Ref Header (1)

Duurzame kwaliteit en volledige ontzorging

Vraag van Timpelsteed: Een duurzame koelinstallatie met minimale impact op de leefomgeving.

Drie jaar geleden brandde de boerderij – biologisch akkerbouwbedrijf Timpelsteed – van Pyt en Rika Sipma af. Tot dat moment bewaarde Sipma zijn peen in Emmeloord, de pootaardappelen en uien werden opgeslagen bij een niet-biologisch akkerbouwbedrijf in het dorp. De nieuwe start bood de kans een grote kistenbewaring te bouwen, waarmee de mogelijkheid zich aandiende om alle producten zelf op te slaan. Op aanraden van een specialist vroeg Sipma EQUANS om advies voor koeling.

Een duurzame installatie met minimale impact op de leefomgeving was voor Sipma de belangrijkste voorwaarde. “Als biologische boer vind ik het belangrijk zo duurzaam mogelijk te produceren en zelf mijn producten te verwerken. Vandaar ook de keuze om alles volledig ‘in huis’ te gaan organiseren. EQUANS adviseerde mij een koelinstallatie die draait op het milieuvriendelijke natuurlijke koudemiddel CO₂. Een keuze die voor mij voor de hand lag, ook met het oog op de uitfasering van de schadelijke synthetische koudemiddelen.”

"De aanpak van EQUANS bood precies de ontzorging die ik zocht in dit traject"
- Pyt en Rika Sipma
Timpelsteed

Energiebesparing en EIA

Sinds november 2015 draait de CO₂-transkritische installatie. Het natuurlijke koudemiddel CO₂ heeft een veel lagere impact op het broeikaseffect (GWP-waarde) dan synthetische koudemiddelen. Bovendien is de installatie zeer energiezuinig. De overstap naar natuurlijke koudemiddelen bespaart Sipma tot wel 40% energie. Dat hij met deze duurzame investering ook nog profiteerde van de Energie-investeringsaftrek, een stimuleringsregeling waarmee hij 58% van de investering van zijn winst mag aftrekken, was voor hem ‘een mooie bijkomstigheid’.

Timpelsteed Ref Afb3
Timpelsteed Ref Afb
Timpelsteed Ref Afb 3

Kwaliteitsbehoud door temperatuurregeling

De installatie biedt alle opties om zowel de kwaliteit van de aardappelen, uien als peen zo goed en lang mogelijk te behouden. Het koelvermogen van de installatie is afgestemd op het optimaal bewaren van winterpeen in de grote koelcel. Voor peen is namelijk het hoogste koelvermogen vereist. Een frequentieregelaar past de koelcapaciteit aan de koelvraag aan. Mede daardoor werkt de koelinstallatie energiezuinig. De installatie reguleert ook de luchtcirculatie, die ontvochtiging van de peen tegengaat. “Deze CO₂-transkritische installatie is zeer productvriendelijk en ook goed aan te passen op de weersomstandigheden. Deze winter zijn de mogelijkheden om met buitenlucht te koelen en drogen bijvoorbeeld minimaal. Nu is de ontvochtigende werking van de koeling verhoogd en zo blijft de kwaliteit van mijn uien toch optimaal.” 

Kleinverbruik beperkt investeringskosten

Sipma wilde voor zijn nieuwe koelinstallatie niet boven de grens van kleinverbruiker uitkomen, om hoge aansluitkosten te voorkomen en te kunnen salderen met zijn zonnepanelen. “EQUANS heeft me toen geadviseerd separate voeding aan te leggen voor de cel waar ik mijn penen opsla. En om diezelfde reden worden mijn koelcellen niet simultaan gekoeld, maar na elkaar. Zo blijft het vermogen onder de 3x 80 ampère en blijf ik geregistreerd als kleinverbruiker."

Timpelsteed Ref Afb 2

Ontzorging

Inmiddels draait de installatie een aantal maanden en is Sipma tevreden met het resultaat. “Het installeren was een feestje. We hadden ingezet op 1 december, maar het werd maar niet koud buiten. Er was dus meer haast. EQUANS inbedrijfstellers Bert en Mehmed hebben hard gewerkt en uiteindelijk draaide de installatie al in november, keurig op tijd. Vakwerk! 

Ook mijn vaste onderhoudsmonteur van EQUANS, Johan, staat altijd voor me klaar als er iets is. Daarbij voldoet de koude-installatie volledig aan mijn eisen. De aanpak van EQUANS bood precies de ontzorging die ik zocht in dit traject. Ik had feitelijk nergens omkijken naar.”