Boerdejong Ref Header NEW

Boer de Jong bespaart fors door CO₂-koeling

Vraag van Boer de Jong: Een toekomstbestendige, nieuwe koelinstallatie voor het optimaal bewaren van zijn pootaardappelen. Dat was de wens van bedrijf Boer de Jong.

Een toekomstbestendige koelinstallatie voor het optimaal bewaren van de pootaardappelen. Dat was de wens van Jilles Boer van het bedrijf Boer de Jong. 

Twee jaar geleden liep hij vast toen er lekkage ontstond in zijn oude koelsysteem. “Die installatie draaide op R22 en dat mag je niet meer bijvullen. Deze koeling moest dus vervangen worden. Evenals drie schuren, die gebouwd waren van asbestplaten. Deze twee factoren hebben ons doen besluiten om te investeren in een nieuwe grotere loods en installatie. Dankzij EQUANS kwam ik uit op een halogeenvrije koelinstallatie die draait op het natuurlijke koudemiddel CO₂. Nu zit ik de komende jaren helemaal goed voor wat betreft regelgeving én de kwaliteit van mijn pootaardappelen.”

Koelinstallatie voor land- en tuinbouw

Voor het ontwikkelen van een koelinstallatie die volledig draait op CO₂ werd EQUANS getriggerd door koelingen in de supermarkt. Projectleider EQUANS: “CO₂-koeling is in de supermarktwereld al lange tijd de standaard. We kenden de voordelen – de installatie is zeer energie-efficiënt – en vermoedden dat dit een interessante techniek kon zijn voor koeling in de land- en tuinbouwsector.

Boer De Jong Ref Afb2

Dat bleek waarheid toen we met CO₂ gingen testen. CO₂ is zeer energiezuinig bij een buitenluchttemperatuur onder de 15°C. Omdat de bewaarperiode van producten in de land- en tuinbouw in de winter ligt, wanneer de temperatuur laag is, is deze toepassing enorm geschikt voor deze markt.”

"Mijn aardappelen drogen niet uit en kiemen niet, waardoor ze meer opleveren"
- Jilles Boer
Boer de Jong

Energie-investeringsaftrek (EIA)

EQUANS adviseerde Boer deze zogenoemde CO₂-transkritische koelinstallatie zowel vanwege de koelkwaliteit als de financiële aantrekkelijkheid. Boer: “Ik heb nog gekeken naar een Propaan-CO₂-installatie, maar propaan is brandbaar en dat vind ik een risico.” Met de aanschaf van een CO₂-transkritische koelinstallatie kom je niet alleen met de volledige investering in aanmerking voor Energie-investeringsaftrek (een fiscaal voordeel), maar ook met de investeringen voor alle voorzieningen die ten dienste zijn van de investering. Dat maakt de aanschaf van deze installatie extra interessant. 

Boer De Jong Ref Afb
Boerdejong Ref Beeld1

Energiezuinig koelen

De installatie die Jilles Boer aanschafte levert hem bovendien een energiebesparing op van wel 25% tot 40%, mede door de toepassing van een frequentieregelaar en elektronische expansieventielen. Deze schakelt de installatie bij lage buitenluchttemperaturen uit en stapt vervolgens automatisch over op koeling via buitenlucht. Ook de productkwaliteit is met deze installatie gegarandeerd. “CO₂ is een natuurlijke koudemiddel dat veilig is voor het product. Bovendien heeft de installatie een groot koelvermogen en een grote luchtopbrengst. Zo creëren we optimale omstandigheden voor langdurige bewaring van landbouwproducten. Met als resultaat minimale uitdroging van de pootaardappelen.” 

Kwaliteitsbehoud

Boer legt uit: “Hoe minder de aardappelen uitdrogen, hoe meer ze opleveren. Omdat de ene aardappelsoort sneller kiemt dan de andere, heb ik twee koelcellen met verschillende temperaturen. De ene koelt op 4,5 graden, de ander op 6. Zo blijven al mijn aardappelen keurig op temperatuur die voor hun soort het meest geschikt is en behouden ze de kwaliteit die ze hebben als ze van het land afkomen tot het moment dat ze worden afgenomen. Ze kiemen niet en verliezen geen omvang en gewicht. Daar zit voor mij – samen met haar toekomstbestendigheid – de belangrijkste winst van deze duurzame installatie.”