Gebrdezeeuw Ref Header

Kwaliteit winterpeen blijft behouden voor Gebr. De Zeeuw

Vraag van Gebr. De Zeeuw: Een betrouwbare, energiezuinige koelinstallatie die de kwaliteit van de penen zo goed mogelijk behoudt. En energiezuinige installaties met een betere koelcapaciteit voor de pootaardappelen.

De gebroeders De Zeeuw in de Noordoostpolder vervingen de afgelopen jaren hun verouderde koelinstallaties. Voor de opslag van peen en aardappelen kozen ze voor nieuwe koelinstallaties die draaien met de koudemiddelen ammoniak, CO2 en propaan. De energierekening daalde daardoor aanzienlijk. De toch al prima kwaliteit van de peen en de aardappelen blijkt na een half jaar gekoeld bewaren nog altijd uitstekend te zijn.

Hans de Zeeuw:

"De vernieuwing was het waard", zegt Hans de Zeeuw van de Gebr. De Zeeuw. "De verdampers zorgen voor een goede verdeling van de koude lucht met een klein temperatuurverschil, waardoor de winterpeen minder gewicht verliest tijdens de opslag. Met natuurlijke koudemiddelen produceren we ook milieuvriendelijk, wat fiscaal aantrekkelijk is."

Zeeuw Ref Afb9

Grootste in de polder

Het agrarisch bedrijf van de gebroeders De Zeeuw is met 500 hectare een van de grootste in de Noordoostpolder. Hier worden winterpeen, pootaardappelen, uien, graan en suikerbieten verbouwd. Professioneel koelen gebeurt hier al sinds 1974. Hans de Zeeuw: "We verbouwen 60 hectare winterpeen en 200 hectare pootaardappelen in Nagele en Emmeloord. ‘Die bewaren we ruim een half jaar op de juiste temperatuur waarbij de kwaliteit behouden blijft."

De peen wordt geoogst in het najaar en ligt tot juni opgeslagen in de vijf koelcellen, die elk vijftienhonderd kisten herbergen. "De kwaliteit van de penen begint al in de grond", vervolgt De Zeeuw. "De uitdaging is om die te behouden in de koelcel. Met de oude koelcel werd dat steeds moeilijker. Regelmatig ging de installatie kapot. Het energieverbruik was hoog."

"De kwaliteit van de penen begint al in de grond. De uitdaging is om die te behouden in de koelcel."
- Hans de Zeeuw
Agrarisch bedrijf Gebr. De Zeeuw
Zeeuw Ref Afb6
Zeeuw Ref Afb 10

Lager energieverbruik

"Daarom zochten we naar een betrouwbare, energiezuinige koelinstallatie die de kwaliteit van de penen zo goed mogelijk behoudt. We hebben gekozen voor een nieuwe koelinstallatie met ammoniak van EQUANS (voorheen ENGIE Refrigeration), vooral vanwege de energiezuinige eigenschappen. EQUANS was een van de eerste leveranciers die met natuurlijke koudemiddelen werkte." 

Na de goede ervaring met de nieuwe koelcellen voor winterpeen, kreeg EQUANS in 2011 en 2013 de opdracht om ook de koelinstallaties voor de pootaardappelen te vervangen. De Zeeuw: "We begonnen met het vervangen van een kleine installatie, die draaide op het synthetische koudemiddel R22. EQUANS stelde een installatie voor met CO2 en propaan. Een energiezuinige installatie met een betere koelcapaciteit. Die beviel zo goed dat we besloten om ook de tweede installatie te vervangen. En ook deze tweede installatie leverde ons een flinke daling van het energieverbruik op."

Betrouwbare partij

De keuze voor EQUANS was logisch, zegt De Zeeuw. "We waren op zoek naar een ervaren en betrouwbare partner, en kom je al gauw uit bij EQUANS. De monteurs zijn deskundig en ervaren en voelen zich net zo verantwoordelijk voor onze koelinstallaties als wij zelf. Wij willen kwaliteit en die krijgen wij."

Gebrdezeeuw Ref Teaser2