Solar Impuls Label Nieuws Header

Duurzaamheids%%%label voor condensdroog%%%technologie van EQUANS

De condensdroogtechnologie van EQUANS (de nieuwe naam van ENGIE Refrigeration) is onlangs bekroond met het Solar Impulse Efficient Solutions Label. Hiermee mag het zich één van de 1.000 schone en winstgevende oplossingen ter wereld noemen die het milieu beschermt.

Schone en winstgevende oplossing

Het label Solar Impulse Efficient Solution Label is een initiatief van de Solar Impulse Foundation. Deze organisatie zet zich in om de kwaliteit van leven op aarde te verbeteren door onder andere de implementatie van schone en winstgevende oplossingen te versnellen. Volgens de stichting is de condensdroogtechnologie zo’n oplossing. Hiermee kunnen akkerbouwers hun producten langer op kwaliteit bewaren en tegelijkertijd energieneutraal ondernemen.

Maximale energie-efficiëntie

De condensdroger is feitelijk een hybride koude- en warmteinstallatie in één. Het brengt de lucht onder het condensatiepunt, waardoor veel vocht kan worden afgevoerd en akkerbouwproducten als uien en aardappelen drogen. De warmte die vrijkomt bij dit proces wordt weer gebruikt om de producten op temperatuur te houden tijdens de bewaarperiode.

Waar de energiezuinige warmtepomp producten snel droogt of op temperatuur houdt, wekken zonnepanelen de fractie aan energie die daarvoor nodig is op. Zo wordt de maximaal haalbare energie-efficiëntie bereikt. Dat maakt deze technologie uniek.

Drogen en bewaren zonder de buitenlucht

De voordelen van condensdrogen? Het zet de grillige buitenluchtcondities buitenspel. Belangrijk, want door klimaatverandering wordt het weer onvoorspelbaarder, wat het langer bewaren van gewassen weer lastiger maakt en kan leiden tot kwaliteitsverlies. Dankzij condensdrogen hebben akkerbouwers daar geen last meer van. Zij kunnen producten nu tweemaal zo snel drogen, de productkwaliteit op peil houden tijdens de bewaring en profiteren van een fors hogere opbrengst.
Logischerwijs groeit de animo voor condensdrogen dan ook onder akkerbouwers. De toepassingen bij onder andere Custers Akkerbouw en Akkerbouwbedrijf Mul Zeewolde laten zien dat condensdrogen meerwaarde biedt voor de ondernemer én voor het milieu.

Mooie onderscheiding

Het label van de Solar Impulse Foundation onderstreept dat en is een mooie onderscheiding. Het laat zien waar we als EQUANS voor staan: technologische doorbraken realiseren die zijn ontworpen op de specifieke uitdagingen van de ondernemer en die bijdragen aan betere bedrijfsresultaten en verduurzaming.

Voor de toekenning van het label toetsten externe onafhankelijke experts de technologie op 3 hoofdcriteria:

  • De technologie heeft zich in de praktijk bewezen.
  • Het heeft aantoonbare positieve impact op het milieu en verlaging van de CO2-footprint.
  • Het is een rendabele klantoplossing met een korte terugverdientijd.

Meer weten?
Lees hoe condensdrogen werkt of bekijk de video op de site van de Solar Impulse Foundation.