Emi Onderhoudstool Afb 2

Industriële warmtepomp

De industriële warmtepompen van Equans brengen vrijgekomen restwarmte uit koel- en vriesprocessen naar een hogere temperatuur. Daarmee genereert u zoveel warmte, dat u aanzienlijk bespaart op kosten voor verwarming. Zonder gas, dus uiterst duurzaam.

Optimaal restwarmte benutten

Uw koel- en vriessystemen genereren restwarmte die u optimaal kunt benutten. Daarom kiezen steeds meer bedrijven voor industriële warmteterugwinning met een industriële warmtepomp. Dat is niet alleen duurzamer, maar kan ook tienduizenden euro’s besparing opleveren.

Wat is een industriële warmtepomp?

Een industriële warmtepomp brengt restwarmte van een lagere temperatuur naar een hogere temperatuur van 80 tot 90°C. Voorheen onbruikbare warmte kan hierdoor toch worden ingezet in industriële processen binnen het bedrijf. Bijvoorbeeld voor de verwarming van water of ruimten, maar ook voor processen die om hogere temperaturen vragen zoals blancheren en pasteuriseren. 

Om de temperatuurlift te genereren heeft u geen gas, maar slechts 25% elektrische energie nodig. U wekt met één deel elektrische energie dus vier delen energie op. Dat betekent dat warmtepompen een hoge COP hebben, de verhouding tussen de hoeveelheid geleverde energie en de hoeveelheid energie voor de aandrijving van een warmtepomp. 

Hoogwaardige warmte genereren zonder gas

Met een industriële warmtepomp haalt u dus het meeste rendement uit restwarmte, en bovendien op duurzame wijze. Dat komt omdat u niet langer aardgas gebruikt om warmte te genereren. Het afsluiten van de gaskraan vermindert uw CO2-uitstoot aanzienlijk en waarborgt bovendien de continuïteit van uw bedrijfsvoering. Iets waar bedrijven die nog wel warmte met gas genereren niet zeker van zijn, vanwege de stijgende gasprijzen en de onzekere beschikbaarheid van gas. Dat maakt een industriële warmtepomp onmisbaar voor bedrijven in de voedselverwerkende industrie.

Voordelen van een industriële warmtepomp

  • Lagere energiekosten
  • Minder CO2-uitstoot
  • Duurzamere productie
  • Breed inzetbaar
  • Warmte genereren zonder gas
  • Slim hergebruik van restwarmte
Equans Refrigeration Kennisdocument Warmteterugwinning

Hoe leidt warmteterugwinning tot minder energieverbruik?

Vraag het gratis kennisdocument aan

Industriële warmtepomp op maat

De keuze voor het type warmtepomp hangt onder meer af van het type warmtebron (vloeistofstroom of condensatieproces), het type afgiftesysteem (vloeistof, gas of kokende vloeistof) en de benodigde temperatuurlift. Het installeren van een industriële warmtepomp gebeurt daarom altijd op maat. Bovendien kunnen wij onderzoeken wat de meest optimale manier is om onze warmtepomp in uw bedrijf te integreren, zodat u deze in mum van tijd heeft terugverdiend. Eén ding is zeker: na ingebruikname bespaart u meteen op de energiekosten.

Terugverdientijd industriële warmtepomp

Bent u benieuwd hoe onze technologie zich dagelijks in de praktijk bewijst? Lees dan de klantcase van Zwanenberg Food Group. Bij deze voedingsmiddelenproducent vervingen we een stoomketel door een industriële warmtepomp. Deze warmtepomp was binnen 3 jaar terugverdiend door besparingen op de energiekosten. Bij Unilever realiseerden we ook een terugverdientijd van 3 jaar. Daar vervingen we de stoomketel door een warmtepomp, waarmee het bedrijf bespaarde op de energiekosten en duurzamer is gaan produceren.

Ontdek hoeveel u kunt besparen met een industriële warmtepomp

Wilt u ook hoogwaardige warmte genereren met een industriële warmtepomp? Dan kunnen wij vrijblijvend een berekening maken van de mogelijke energiebesparing met een warmtepomp in uw bedrijf. Hoe eerder u een warmtepomp laat installeren, hoe meer u bespaart op energiekosten.

Meer informatie of direct een energiescan laten maken?

Vroom, Jos B
Jos Vroom
Warmteterugwinning | Voedselverwerking