Artikel Boerderij 0619 Uien Bewaring Nieuws Header 2

Vakblad Boerderij interviewt Evert Steenge

Welke ontwikkelingen en trends kenmerken de uiensector?

Agrarisch vakblad Boerderij publiceerde een interessant artikel over de ontwikkelingen in de uiensector. Hiervoor hebben ze gesproken met onafhankelijk uienadviseur Evert Steenge.
Evert Steenge is voor velen in de uiensector een bekend gezicht. Ruim 7 jaar was de nu 70-jarige Vlissinger voorzitter van uienonderzoeksorganisatie Snuif.

Een grote verandering die Steenge aanhaalt in het interview:
“Zowel in teelt- als rooi- en bewaartechniek is enorm veel veranderd. Veel mooie vooruitgang, maar ook twijfelachtige ontwikkelingen.”

Over kistenbewaring vertelt hij het volgende:
“Bij diverse veranderingen in de bewaring vraag ik me af of die wel zoveel toevoegen. Zo zet ik vraagtekens bij de meerwaarde van de grote blaassystemen, als je de kosten afweegt tegen de baten. Kistenbewaring daarentegen is een superontwikkeling. Mits de wanden dicht zijn, anders vliegt de lucht alle kanten op. In een kistenbewaring zijn problemen beter beheersbaar, omdat je de partij uien opsplitst in delen. Een extra stap is condensdrogen, dat is echt een mooi en trefzeker systeem.”

Wat is de trend voor de komende jaren?
“Zonder twijfel condensdrogen met kistenbewaring. Het komt de kwaliteit ten goede en ook de manier van werken voor de teler.”

Lees het volledige artikel op de website van Boerderij