Uiennieuws Wegroworganic Nws Header

Uiennieuws: Jaarrond biologische uien leveren met condensdrogen

Ook in juni nog een kwalitatief topproduct af kunnen leveren, dat is de wens van WeGrowOrganic. In Zeewolde wordt daarom hard gewerkt om een nieuwe verwerking- en bewaarloods voor 3,5 duizend kisten te realiseren. Mét condensdroogsysteem van ENGIE Refrigeration om jaarrond Nederlandse biologische uien van topkwaliteit te kunnen leveren.

‘Uiennieuws’ sprak met Wouter Snippe, een van de twee eigenaren van WeGrowOrganic. In het artikel vertelt Wouter over de keuzes die ze gemaakt hebben en de uitdagingen die ze tegenkomen.


Een deel van het artikel:

….

"De vraag naar biologische producten neemt toe, meer telers schakelen over naar biologische teelt en dus neemt ook het aanbod toe. Ook is er in Europa meer vraag naar Europees product ten opzichte van import," verklaart Wouter Snippe de nieuwbouw. Er is gekozen voor condensdroging. "Een vrij nieuwe en dure techniek dat veel voordelen kent voor de biologische teelt. Onze aardappels kunnen we niet behandelen met een kiemremmer zoals dat in de gangbare teelt kan, dus het enige wat je kunt doen is koelen. Echter, hoe lager de temperatuur, hoe hoger de luchtvochtigheid. Dat is ook voor de uien niet ideaal. Die komen nat uit de koeling en zijn wel te drogen, maar dat gaat ten koste van de shelflife. Doordat we de bewaring koppelen aan de nieuwe verwerkingsloods, kunnen we de uien koel en droog verwerken en sorteren. Dankzij de condensdroger hebben we in juni nog een kwalitatief topproduct."

Het gat tussen eind mei, als de laatste Nederlandse uien weggaan en half juli, als de eerste Nederlandse plantuien geoogst worden, wordt tot nu toe nog gedicht door import uit Egypte en de samenwerking met een uienteler in Spanje. In de toekomst hoopt WeGrowOrganic jaarrond Nederlandse uien te kunnen leveren. “De nieuwe schuur biedt meerwaarde voor ons product en geeft ook kansen voor collega-telers om met ons samen te werken.” De nieuwe bewaring moet voor de plantuienoogst klaar zijn en in oktober verwacht Wouter dat de verwerking in gebruik genomen kan worden.

….

Lees hier het volledige artikel
“We willen jaarrond biologische uien van Nederlandse bodem kunnen leveren”