Rudolf Berkenbosch 40 Jaar In Dienst

Rudolf Berkenbosch sleutelt al 40 jaar aan koeltechniek

Met een LTS-diploma op zak en twee rechterhanden kwam Rudolf Berkenbosch in 1984 in dienst als hulpmonteur. 40 jaar later sleutelt hij nog steeds dagelijks aan de koeltechniek van Equans. ‘Waarom zou je weggaan als de sfeer en de arbeidsvoorwaarden goed zijn?’

Productie van waterkoelingen

Het was mei 1984 toen Rudolf sprak met iemand van Zephyr, zoals Equans toen heette. “Ze zochten monteurs en ik zocht werk. Na de technische school, een baantje in vrachtwagentechniek en mijn militaire dienst kwam dit op het juiste moment.” Hij trad in dienst en werkte als hulpmonteur mee aan de productie van verschillende waterkoelunits.

Diverse werkzaamheden

“Herman Smit, mijn voormalige chef, leerde mij de kneepjes van het vak. Op de werkplaats in Emmeloord deed hij alles voor, ik deed het na. Van plaatwerk zetten tot boren en knippen. Na een tijd mocht ik ook het leidingwerk verzorgen en kon ik onderdelen monteren, solderen en buigen. Op een gegeven moment bekwaamde ik me in elektrotechnische zaken, zoals schakelpanelen bedraden en koelunits uittesten en inbedrijfstellen. Het vak van monteur is divers. Met onder meer koelingen, vriezers en airco’s heeft Equans veel soorten technologie in huis. Je kunt aanpakken wat je wilt, wat het leuk en afwisselend houdt.”

Werkplaatschef

Met al die bagage en ervaring op zak was Rudolf vanaf 2007 in staat om de rol van chef werkplaats op zich te nemen. “We werkten aan de productie van de lijnvriezers, injectieluchtvriezers en de Double Impact-vriezer. Ik begeleidde elk project. Denk aan vriestunnels bouwen, servicewerk en de ombouw om synthetische koudemiddelen uit te faseren. Ook verzorgde ik als werkplaatschef de stagebegeleiding van leerlingen en het opleiden van personeel. Het is heel leuk om de kennis die ik ooit van mijn chef kreeg en zelf heb opgedaan weer door te geven aan de jongere generatie.”

Klussie met het bussie

Na 5 jaar in de rol van chef werkplaats deed Rudolf een stapje terug. Op dit moment werkt hij als hoofdmonteur aan de bouw, modificatie en reparaties van vriestunnels. “Ik houd me bezig met de revisie van kraankoelunits voor hoogovens. Ik strip de gehele unit, lak deze en plaats nieuwe componenten en koeltechniek totdat we de koeling kunnen testen. Werkt alles naar behoren? Dan kan de koelunit geplaatst worden bij de klant. Soms ga ik met een monteur op pad, voor servicewerk aan vriezers of voor nieuwbouwprojecten. Een klussie met het bussie, noem ik dat. We stappen de wagen in, doen ons werk ter plaatse en maken er een leuke dag van.”

Jubileum

Hoewel hij het zelf niet bijzonder vindt dat hij zo’n mijlpaal heeft bereikt, werd zijn jubileum met koffie en taart gevierd met collega’s. We bedanken Rudolf voor alle 40 mooie jaren bij Equans.