Lesunits Roc Nws Header

Lesunits koudetechniek voor ROC Friese Poort

Dankzij een intensieve samenwerking tussen diverse bedrijven, belangenverenigingen en het onderwijs staan er zes spiksplinternieuwe koudetechnische les- en examenunits klaar voor vmbo-leerlingen van ROC Friese Poort (Leeuwarden, Emmeloord en Drachten). Zij kunnen vanaf nu het keuzevak koudetechniek volgen, gegeven door de eigen docenten én monteurs uit het vakgebied.

Op 29 juni 2021 vond de officiële overdracht van de lesunits plaats bij ENGIE Refrigeration in Emmeloord. Hier zijn namelijk deze lesunits gebouwd door twee mbo-niveau-4-studenten, Teije van Tuil en Gerrit Bakker, die als eindopdracht van hun opleiding betrokken zijn geraakt bij dit project. De studenten volgen respectievelijk de mbo-opleiding in Mechatronica bij ROC Aventus en Operationele Techniek bij ROC Friese Poort. Beide studenten kwamen via hun stageplaats bij ENGIE in contact met koudetechniek en zijn enthousiast geraakt door deze bijzondere techniek, gebaseerd op natuurkundige principes waarbij mechatronica, elektrotechniek en werktuigbouwkunde gecombineerd worden. Ale Bosma, projectleider bij ENGIE, is trots op deze mbo-studenten die onder leiding en begeleiding van Leen van Andel deze units hebben ontworpen en gebouwd.

Lesunits koudetechniek voor ROC Friese Poort

De lesunits maken het mogelijk om vmbo-leerlingen kennis te laten maken met het vak koudetechniek. Het is een prachtig vak en natuurlijk willen we dat leerlingen enthousiast worden en een vervolgopleiding volgen richting de koudetechniek. Er is veel vraag naar goede vakmensen en koude- en warmtetechnologie zijn onmisbaar in het dagelijkse leven. Zowel thuis als bij (industriële) bedrijven.

We bedanken alle partijen voor de prettige samenwerking en kijken uit naar het gebruik van de units tijdens de lessen. Hierbij zullen ‘praktijkdocenten’ Leen van Andel (chefmonteur ENGIE Refrigeration) en Piet de Wit (Dijksma) hun jarenlange opgedane kennis en ervaring delen met de nieuwe generatie.

Lees hier het volledige artikel op de website van ‘centrum duurzaam Friesland’.

Ook De Noordoostpolder plaatste een artikel, lees hier verder.