Uitfaseren News Header

In recordtijd van R22 naar NH3 met zo min mogelijk stilstand

Vervang de bestaande koel- en vriesinstallatie en regeling. En schakel zo snel mogelijk over van het synthetische koudemiddel R22 naar het natuurlijke koudemiddel NH3 (ammoniak), zodat onze productieprocessen zo min mogelijk worden gehinderd door de werkzaamheden. In slechts 2 uurtjes wist EQUANS de opdracht van de Rotterdamse vleesleverancier te voltooien.

Ralph Willems van EQUANS vertelt hoe minimale stilstand en maximale continuïteit mogelijk werd: “We hebben de nieuwe machinekamer voor de koel- en vriesinstallatie volledig prefab en op het dak gebouwd. De engineering en montage is volledig gerealiseerd op onze productielocatie in Panningen. Het grootste deel van de montagewerkzaamheden hebben we dus gerealiseerd zonder de bedrijfsprocessen van de opdrachtgever te beïnvloeden. Ook kon de bestaande installatie gewoon doordraaien.”

Toen de nieuwe machinekamer eenmaal compleet en getest was, vervoerden we hem in 2 delen naar de opdrachtgever. Daar hees een hijskraan de installatie op een staalconstructie op het dak, waarna we hem aansloten op de nieuwe NH3-leidingen en regelstanden. “Op het moment van omschakelen hebben we de voeding vanaf de oude installatie afgekoppeld en de nieuwe installatie aangezet. De geplande stilstand duurde maar 2 uur.”

De vleesleverancier kan ook bij toekomstige inspecties en onderhoudsbeurten de vruchten plukken van de installatie op het dak. “We komen al 25 jaar bij deze klant over de vloer. Voor een betere bereikbaarheid plaatsten we een vaste trap met leuningen en bordessen. Nu kunnen onze monteurs op een veilige manier bij de installatie komen en buiten de productieruimten om. Voor monteurs zelf is dat ook comfortabeler. Via een kooiladdertje opklimmen naar de condensors en regelstanden is verleden tijd. Bovendien heeft onze opdrachtgever er met de ontmanteling van de oude machinekamer meer productieruimte bij. ”

Met de nieuwe NH3-installatie kan het bedrijf weer decennia vooruit. Het natuurlijke koudemiddel is een duurzaam alternatief voor het synthetische R22. En voldoet op lange termijn aan de wetgeving. Ook wat cost of ownership betreft zit de vleesleverancier goed. “Alles dat in de loop der tijd vervangen moet worden is uitgevoerd in rvs in plaats van koper en bovendien gemonteerd op een gemakkelijk bereikbare plek. Daarnaast is ammoniak veel zuiniger dan R22 en kan de opdrachtgever profiteren van meer capaciteit.”

Lees meer over uitfaseren van synthetische koudemiddelen