Witlof Biennale News Teaser

ENGIE op Witlof Biënnale

Hoe realiseer je de beste kwaliteit witlof(peen) met innovatieve koel- en bewaartechnologie?

Het antwoord op die vraag geeft Erik Hoogendoorn, manager Process & Technology bij ENGIE Refrigeration, tijdens de Witlof Biënnale 2018 op 28 en 29 september in Etten-Leur.

De Witlof Biënnale is hét tweejaarlijkse evenement voor de witlofsector. Het thema van de 24ste editie luidt ‘Witlof naar 2030’. Waar krijgt de witlofsector allemaal mee te maken in 2030? En welke onderwerpen spelen hierbij een belangrijke rol?

Presentatie over mechanische koeling 
Op beide dagen geeft Erik Hoogendoorn namens ENGIE tussen 11.30 en 11.45 uur een presentatie over duurzaam telen en bewaren met een fors hogere opbrengst. Met mechanische koeling is het mogelijk om gecontroleerd te sturen op de drie elementen die van invloed zijn op de kwaliteit van de witlof: temperatuur, luchtvochtigheid en luchtcirculatie. Zo kunnen witlofwortels 10 tot 12 maanden worden bewaard met 100% kwaliteitsbehoud.

Klant aan het woord: Nature’s Gold
Onlangs leverde ENGIE een mechanische koelinstallatie op bij witlofproducent Nature’s Gold in Zundert. De installatie creëert een optimaal groei- en bewaarklimaat, benut restwarmte en gebruikt natuurlijke koudemiddelen. Directeur Gijs van Dongen: “Tijdens het bewaarproces kan ik sturen op temperatuur, luchtvochtigheid en luchtcirculatie. Dat wordt steeds belangrijker, omdat de kwaliteit van de wortels die van het land afkomen wisselt door de steeds extremere weersomstandigheden. Met de gecontroleerde bewaarcondities knappen zelfs de kwalitatief mindere wortels weer op. Daardoor kan ik al mijn witlofwortels met een goed resultaat een jaar lang bewaren. En geven ze tijdens de trekfase mooie witlofkroppen.”

Informatiemarkt in Zundert
Als bezoeker van de Witlof Biënnale kunt u op zaterdag 29 september (na het symposium) een bezoek brengen aan Nature’s Gold. Daar vindt een informatiemarkt plaats met verschillende bedrijven uit de witlofsector. Nature’s Gold is de afgelopen jaren doorgegroeid van een productiebedrijf van 2 miljoen kg naar 4,2 miljoen kg per jaar. U kunt een kijkje nemen in de witlofkwekerij en de verwerkingsruimte. En de voordelen van de nieuwe mechanisch koeling ontdekken.