Nwsber Primeur Restwarmte Header

“Voor de restwarmte van koelinstallaties is er altijd een toepassing”

Als koeltechnisch bedrijf is koelen en vriezen meestal het uitgangspunt voor oplossingen waar we aan werken. Maar steeds vaker is het niet de vraag naar koude, maar juist de vraag naar warmte waarmee opdrachtgevers bij EQUANS Refrigeration aankloppen.

Het hergebruiken en opwaarden van warmte door op een slimme manier energiestromen te koppelen levert opdrachtgevers namelijk veel voordelen op. Zowel aan de kostenkant als qua duurzaamheid. Niet voor niets dat we inmiddels specialist zijn in koude- én warmtetechnologie.

Ook Primeur ziet deze ontwikkeling en besteedt hier in de mei-editie, de special over industriegroenten, uitgebreid aandacht aan.

"Veel bedrijven zijn uit economische en ecologische overwegingen al een tijdje op zoek naar een verbeterslag qua energieverbruik. Met de fors stijgende gas- en elektriciteitsprijzen en de wens om onafhankelijk te worden van het Russische gas, richten we als maatschappij onze blik niet alleen naar andere energiebronnen, maar ook naar meer efficiëntie in onze energieconsumptie. Zo ook de voedselverwerkende bedrijven."

Primeur ging met Edwin ter Haar, specialist koude- en warmtetechniek bij EQUANS Refrigeration, in gesprek over dit onderwerp. Edwin legt uit hoe de restwarmte van koelinstallaties ingezet kan worden in andere processen. Direct of door de restwarmte op te waarderen tot temperaturen van 80 graden en hoger, incl. stoom.

Lees het volledige artikel in Primeur op pagina 28-29.