Artikel Landbouwleven Nieuws Header

Landbouwleven sprak met Bart Nemegheer van De Aardappelhoeve

Jaarrond gewassen leveren van eigen bodem, dat is een van de wensen van Bart Negeheer van De Aardappelhoeve. Lokaal leveren aan de Belgische retailer betekent namelijk veel minder transport en dat is duurzamer. Dit betekent wel dat hij zijn eigen ‘patatten’ langer vers moet houden.

Landbouwleven sprak met Bart Nemegeer over de uitdagingen en wensen bij het drogen en bewaren van zijn aardappelen, uien en sjalotten. In onderstaand artikel gaat Landbouwleven ook in de oplossing van EQUANS (de nieuwe naam van ENGIE Refrigeration); drogen en bewaren met condensdrogen. Een beproefd concept uit Nederland, nu ook in België. De Aardappelhoeve heeft straks 24/7 controle over het proces van drogen, verwarmen en bewaren, bespaart fors op energiekosten en kan het hele jaar producten van hoge kwaliteit leveren.

“De mechanische koeling zorgt altijd voor een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid tijdens het bewaren van de aardappelen, wat het behoud van de kwaliteit van het product ten goede komt. Juist door het uitsluiten van de buitenlucht kunnen we secuur sturen op de ideale droog- en bewaarcondities. Zonder gasverbruik en minder CO2-uitstoot”, duidt Bart. “En doordat we met zonnepanelen flink wat energie opwekken en restwarmte hergebruiken, leveren we op jaarbasis meer energie dan we nodig hebben.”

Lees het volledige artikel op Landbouwleven.be