Hoofdrol voor Equans in musical De Tocht

It giet oan! De magie van de Elfstedentocht is sinds 1 oktober 2023 te beleven in het Friso Theater in Leeuwarden. Acteurs op schaatsen spelen daar zeven keer per week de musical De Tocht. Equans zorgt ervoor dat het podium van ijs en de draaiende ijsvloer van 200 ton op temperatuur blijven.

Foto De Tocht 4

“Het is mijn favoriete project van de afgelopen jaren”, vertelt projectleider Ale Bosma trots. Hij maakte het ontwerp voor de energiezuinige ammoniakinstallatie die een vast ijspodium en een draaiende ijsvloer van in totaal 2.000 m2 koud houden, zodat de acteurs daar op kunnen schaatsen. “Het is al bijzonder dat we iets ontwerpen voor een musical, nog mooier is dat onze installatie bedoeld is voor de enige draaiende ijsbaan ter wereld.”

Effectief koelprogramma

Het koelprogramma dat de engineers van Equans ontwierpen is geheel afgestemd op het aantal voorstellingen in de week. “Voor en na elke show zetten we de koeling iets kouder. Het laagje smeltwater dat na een voorstelling is ontstaan vriest dan weer aan voordat de volgende show van start gaat. Met 500 kW aan capaciteit en twee schroefcompressoren is dat een koud kunstje.”

Het was een uitdaging voor Equans om het project op tijd gereed te hebben, maar hier had Ale het volste vertrouwen in. “De complete installatie is gebouwd in een zeecontainer en vervolgens op locatie geplaatst en aangesloten. Ik wist dat dit iets groots zou worden. De voorstelling is maand na maand uitverkocht. De musical loopt zeker tot eind april door, maar wellicht langer als die shows ook uitverkocht raken.”

Foto De Tocht 1
Foto De Tocht 2
Foto De Tocht 3

IJs dat verwarmt

Hoewel de voorstelling kippenvel geeft, zit het publiek er warmpjes bij. “Naast de koelinstallatie hebben we een warmteterugwinningssysteem gebouwd, inclusief alle pompen en warmtewisselaars”, zegt Ale. “Alle warmte die we tijdens het koelen uit het ijs onttrekken wordt hergebruikt. Daar verwarmen we de foyer, de theaterhal en de backstageruimte mee. Er is geen theater in Nederland dat zo zuinig met de energiebronnen omgaat.”

Als bedankje mocht het projectteam Equans op 1 oktober de première van de musical bijwonen. “We zaten tussen alle grote namen uit de schaatswereld. Sven Kramer, Erben Wennemars, Annette Gerritsen. Het was één groot spektakel. Geweldig wat die acteurs op ‘ons’ ijs neerzetten.”

Wilt u onze installatie ook in actie zien? Ga voor tickets naar de website van de musical De Tocht.