Nws Benbvideo Verschillen Header

Henk Tebben: “drogen zonder externe warmte%%%toevoeging”

Op Boer en Business tv legt Henk Tebben, bewaarspecialist bij EQUANS (voorheen ENGIE), uit hoe dit kan: "Gewassen jaarrond op kwaliteit bewaren, met minder of zonder kiemremmers, kan met zowel mechanisch koelen als condensdrogen. Daarnaast hebben de duurzame en energiezuinige technologieën nog één ding gemeen: voor het drogen maken ze slim gebruik van de energie uit het product, zodat extra warmte toevoegen niet nodig is."

Bekijk de video op de website van Boer en Business 

Mechanisch koelen gebeurt in een geheel gesloten bewaaromgeving. De computer meet voortdurend de temperatuur, de luchtvochtigheidsgraad en de CO2 in de bewaring en stelt de koelcapaciteit en het bewaarprogramma af op de koelvraag van het product. Daardoor zijn de verschillende fases van het bewaarproces volledig onder controle. Hierbij vormt de energie uit het product de katalysator van het droogproces.

Van binnen naar buiten

Tebben licht toe: “Het principe van drogen is water verdampen en daar is warmte voor nodig. Bij een product met een groot verdampend oppervlak, zoals peen of aardappel, komt deze warmte uit het product zelf. Het product zweet als het ware en geeft warmte en vocht af aan de lucht. Extra warmte toevoegen is niet nodig. Het product droogt daar toch niet sneller door.”

Opwarmend vermogen

Bij condensdrogen wordt de lucht in de ruimte onder het condensatiepunt gebracht. Zo wordt vocht afgevoerd en drogen de producten. Dit systeem is met name interessant voor producten met een klein verdampend oppervlak, zoals uien en knoflook. Bij deze producten moet alle vocht uit het halsje verdampen, waardoor er minder opwarmend vermogen is. De lucht in de bewaarcel koelt te ver af als er niet voldoende wordt verwarmd. Daarom haalt de condensdroger het opwarmende vermogen ergens anders vandaan: de energie (warmte) die vrijkomt uit de koelinstallatie zelf.

Optimale energietransitie

“Normaal blaast de condensor die warmte af naar buiten, nu gaat het terug de bewaarruimte in. Zo wordt de lucht onder het dauwpunt gebracht en kan het weer vocht opnemen. De energie die nodig is voor het drogen, komt dus uit het product en de installatie. We creëren een optimale energietransitie, want de warmtebron is 100% gratis”, zegt Tebben. “Is het product voldoende droog, dan kun je het met condensdrogen ook nog eens verwarmen voor de bestrijding van ziektes. In dat geval gebruikt een warmtepomp de warmte die vrijkomt bij het koelproces om de gewassen op te warmen of op temperatuur te houden.”

Met en zonder buitenluiken

Hoewel beide systemen volledig zonder buitenlucht kunnen werken, kan condensdrogen ook mét buitenluiken worden toegepast. Tebben: “Dan kun je gunstige buitencondities tijdelijk benutten en combineren met de droogcapaciteit van de condensdroger. Eventuele kiemremmers kun je met een gesloten bewaring binnen houden en vervliegen ze niet.”

Kennisdocumenten opvragen

Meer weten over mechanisch koelen en condensdrogen?

Vraag gratis de kennisdocumenten op:

Bewaring

Kennisdocument ‘Intelligente bewaartechnologie voor aardappelen’

Vraag het kennisdocument op
Condensdrogen (1)

Kennisdocument ‘Condensdrogen: energieneutraal drogen en bewaren met maximale productkwaliteit’

Vraag het gratis kennisdocument op