Oplossing Warmteterugwinning Header

Forse besparingen door warmte%%%terugwinning

Voedselverwerkende bedrijven die industrieel koelen en vriezen laten vaak tienduizenden euro’s onnodig liggen. Door hergebruik van de warmte die vrijkomt bij het koel- en vriesproces - oftewel warmteterugwinning - kunt ook u aanzienlijk besparen op kosten voor verwarming. 

Gelijktijdige warmte- en koudebehoefte

Warmteterugwinning is met name interessant voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie, de aardappelbranche en de vleesverwerkende industrie. Dat komt doordat zij voor hun processen op hetzelfde moment zowel koeling als warmte nodig hebben (gelijktijdigheid). EQUANS biedt oplossingen op maat om daar slim op in te kunnen spelen. 

Avico Ref Teaser NEW
"Meedenken en blijven meedenken, dat is EQUANS"
- Johan Verheij, projectleider
Aardappelverwerker Aviko

Toepassingen van warmteterugwinning bij voedselverwerkende bedrijven

Veel bedrijven gebruiken de warmte die zij tijdens het koelproces van bestaande koelinstallaties onttrekken niet vanwege het te lage temperatuurniveau. Echter, met een extra compressor op de koelinstallatie en de toepassing van een warmtepompsysteem kunt u deze lage-temperatuur restwarmte opvoeren naar een hoger bruikbaar temperatuurniveau van 60 graden en hoger. Mogelijke toepassingen zijn:

  • Heetwatervoorziening voor industriële processen en reinigingsactiviteiten in bijvoorbeeld slachthuizen
  • Tempereerprocessen om voedselproducten op temperatuur te brengen
  • Pasteurisatieproces in zuivelindustrie
  • Droogprocessen 
  • Verwarming van kantoren en andere ruimten

Duurzamer en voordeliger door eliminatie van gas

Voor de verwarming van water voor bijvoorbeeld schoonmaakprocessen of tempereerprocessen gebruiken bedrijven nu vaak (gas)ketels. In plaats van gas kunnen ze dankzij warmteterugwinningstechnologie van EQUANS nu de koelinstallatie en de compressor gebruiken voor de verwarming van water. Dat resulteert in een betere CO2-footpint en fors lagere energiekosten.

Het verschil in de prijs van gas en elektriciteit is een belangrijk investeringscriterium bij de aanschaf van een warmtepompsysteem. Immers, de gasprijs stijgt jaar op jaar door de verhoging van heffingen en btw. Tegelijkertijd beschermt u met deze investering de toekomstige bedrijfsvoering, omdat de fossiele brandstof steeds schaarser wordt. Dat maakt de investering in een warmtepompsysteem steeds aantrekkelijker.

"Warmteterugwinning levert direct een kostenbesparing op"
- Grad van Schijndel, maintenance manager
Voedingsmiddelen-producent Zwanenberg
Lees meer
Kennisdocument Warmteterugwinning Preview Blok

Meer weten over onze maatwerkoplossingen in restwarmtebenutting en warmteopwekking?

Download het kennisdocument

Onze meerwaarde

Wij kijken naar uw totale bedrijfsproces, zoals het warmwatergebruik en de verschillende temperatuurniveaus in uw bedrijf. Met een inventarisatie van processen waarbij warmte nodig is en waarbij warmte vrijkomt, kunnen we een berekening maken van de mogelijke energiebesparing door het hergebruik van restwarmte. Binnen enkele dagen ontvangt u de businesscase met de terugverdientijd. Daarmee kunt u een gefundeerde beslissing nemen. 

Meer informatie of direct een energiescan laten maken?

Vroom, Jos B
Jos Vroom
Warmteterugwinning | Voedselverwerking