Uva Ref Header NEW

Geavanceerde techniek in klimaatkamers

Vraag van de Universiteit van Amsterdam: Ontwikkel klimaatkamers voor zoveel mogelijk verschillende experimentele condities. Variabelen als licht, lucht, warmte en voeding eenvoudig instellen, loggen en archiveren.

EQUANS (voorheen ENGIE Refrigeration) heeft klimaatkamers ontwikkeld met geavanceerde technieken, waarmee maximaal geëxperimenteerd kan worden met de essentiële variabelen licht, lucht, warmte en voeding om de groei van jonge planten te optimaliseren en te onderzoeken.

Nauwkeurig onderzoek

Eén van de onderwijs- en onderzoekseenheden van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is de Faculteit voor Natuurkunde, Wiskunde en Informatica (FNWI). Binnen de FNWI richt een aantal specifieke vakgroepen zich op het onderzoek naar onder andere fytopathologie en plantenfysiologie. Bij dit onderzoek is een aantal aspecten cruciaal. Om de nauwkeurigheid van het onderzoek te kunnen waarborgen moeten de experimenten altijd onder exact dezelfde omstandigheden behouden worden en de diversiteit van de elementen moeten correct op elkaar af te stemmen zijn. Daarnaast is het van belang dat de experimentele condities, zoals instellingen en gerealiseerde condities, kunnen worden gelogd en gearchiveerd. Dit alles heeft EQUANS kunnen realiseren met nieuwe en verbeterde technieken. Deze nieuwe technieken, zoals led-verlichting en tl-verlichting, zorgen voor de optimale groei van de planten.

Slider image
Slider image
Slider image

Gelijkmatige testresultaten

Om zoveel mogelijk verschillende experimentele condities te kunnen toepassen, heeft de UvA in totaal 46 klimaatkamers door EQUANS laten bouwen. Een groot deel daarvan (24) bestaat uit stellingkamers, waarin rekken met testplateaus staan. Op elk van de testplateaus is het microklimaat op elke plek precies hetzelfde. Zodoende kunnen de verschillende experimenten binnen één klimaatkamer onder gelijke omgevingscondities worden uitgevoerd. Daarnaast zijn zeven kamers met zonnehemels plus 15 koel/vriescellen geplaatst.