Hoe kan ik met goed koelen de bewaartijd van de champignons verlengen en de productkwaliteit verhogen?
Een stabiele temperatuur in het verwerkingsproces – van compost tot consumptie – verhoogt de kwaliteit van het product. Toch wordt het belang van koeling onderschat. Dat terwijl er winst te behalen valt in productkwaliteit en energiebesparing. Dat toonden resultaten uit andere branches in de food al aan. Equans heeft deze kennis nu met succes ook doorvertaald naar de champignonketen en ontwikkelde een mechanisch koelsysteem voor champignons bewaren.
Mechanisch koelen is de sleutel naar de beste champignonkwaliteit. Je beperkt temperatuurschommelingen en houdt grip op de juiste luchtvochtigheid. Dé garantie voor de beste kwaliteit, die bovendien energiebesparing en logistiek voordeel oplevert. Iedere schakel In het verwerkingsproces reguleert nu de temperatuur op eigen wijze.
Als de compost gemengd wordt met sporen, mag de temperatuur niet boven de 28°C komen. Veel compostverwerkers koelen hiervoor met vloeibare CO2. Door mechanisch te koelen creëert u de ideale groeiomstandigheden voor mycelium. Bovendien is minder energie benodigd. De warmte die vrijkomt in deze fase kunt u bovendien slim hergebruiken om tunnels te koelen.
Telers gebruiken de dikwijls te droge buitenlucht om te koelen. Met nieuwe koeltechnologie stuurt u de bewaarcondities tot op 0,1°C nauwkeurig en voorkomt u temperatuurschommelingen die de productkwaliteit beïnvloeden. Het onnodig geven van water en voeding wordt hiermee eveneens voorkomen. Daarnaast kan de teler 30% energie besparen met een terugverdientijd korter dan drie jaar. Bij het koelen van teeltruimtes komt restwarmte vrij, die hergebruikt kan worden in het productieproces. Gedurende 40% van het jaar is slechts 10 kW elektrisch vermogen nodig om de koeling van de gehele plant te waarborgen.
Bij champignons bewaren is het van groot belang na de oogst de champignons zo snel mogelijk in de ideale bewaarsituatie te brengen. Nieuwe technologie verlengt de houdbaarheid met vijf dagen, met behoud van gewicht en kwaliteit van het product. Dit levert een logistiek voordeel op: dure (weekend)transporten kunnen vermeden worden en bestellingen kunnen efficiënt uitgeleverd worden.
Nieuwe ontwikkelingen in de koudetechniek voor het bewaren van champignons:
Na de laatste oogst dient u de compost te pasteuriseren. Waar het verwarmen van kweekruimten met stoom enorm veel energie vraagt, biedt Equans een energiezuiniger alternatief. Door het zomerse warmteoverschot in de vorm van water op te slaan in de bodem, kunt u putten uit een duurzame warmtebron voor de pasteurisatie van de compost.
Een ammoniakpompsysteem pompt dat warme water omhoog, waardeert het op tot 80 graden en transporteert de hoogwaardige warmte via leidingen naar de kweekcellen. Daarnaast vernevelt u het benodigde vocht onder hoge druk en verdeelt u dit mengsel van warme lucht en vocht met behulp van een pastoheater (luchtverwarmer). Hiermee bereikt de compost een kerntemperatuur van 60 graden en hoger. En bespaart u tot wel 50% energie!
Met het Equans-systeem voor champignons heeft u verwarming, koeling en pasteurisatie in één. Hierin werken alle systemen samen en vindt overal een energietransitie plaats. Zo gaat geen kilowatt aan energie verloren!
Bij onze Duitse opdrachtgever wisten we de bewaartijd van champignons niet alleen te verlengen. Dankzij het toepassen van een innovatieve manier van warmteterugwinning bespaart deze opdrachtgever inmiddels tienduizenden euro's aan energiekosten.